2014. november 8., szombat

Mai szakasz: Máté 7

A zsidó szóbeli hagyomány őrzi ezt a történetet. Egyszer egy bizonyos pogány ember megjelent Sámmáj rabbi előtt és ezt mondta: „Megtéríthetsz engem azzal a feltétellel, hogy megtanítod velem az egész Tórát (törvényt), amíg én fél lábon állok.” Sámmáj rabbi a kezében levő lapáttal elzavarta az embert. Ezután a pogány elment Hillélhez, akinek elmondta ugyanezt: „Meg tudod nekem tanítani az egész Tórát, miközben fél lábon állok?” Hillél ránézett és ezt mondta: „amit te magad is gyűlölsz, ne tedd a felebarátoddal. Ez az egész Tóra, a többi csak magyarázat; menj el és tanuld meg.”

A Hegyi beszédben Jézus bemutatta ezt az általános igazságot: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták” (Mt 7:12 új prot. ford.). Érdekes, hogy az ezt megelőző versek arról beszélnek, hogy mennyire szeretünk másokat bírálgatni és kritizálni. Máté 7 első mondata is azt mondja, hogy „Ne ítéljetek!” Érdekes lehet számunkra az a tény, hogy ez nem egy felhívás, vagy kérés. A kijelentés sokkal erősebb. Ez egy parancs!

Sokunknak olyan könnyű bírálgatni és kritizálni akkor, amikor bennünket viszont nem kritizálnak vagy bírálgatnak. Ezért van az, hogy a legdurvább kritika mindig pletyka formájában, zárt ajtók mögött hangzik el. Jézus viszont arra bátorít, hogy szabaduljunk meg attól a próbálkozásunktól, hogy mások életét éljük. Azt akarja, hogy a saját életünket éljük, saját kapcsolatinkra összpontosítsuk Vele és embertársainkkal.  

John Stott a 20. századi angol prédikátor egyszer ezt mondta: „A Hegyi beszéd valószínűleg a legismertebb része Jézus tanításainak, de kétségtelenül a legkevésbé megértett és minden bizonnyal a legkevésbé megtartott része.”  

Tagadhatatlan tény, hogy Jézusnak ezen tanításai szemben állnak saját természetünkkel, de figyelmünket összpontosítsuk a Törvény és Próféták legfontosabb tanítására, amit Jézus kiemelt: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.”

Oleg Kostyuk
a Cross Connection c. műsor házigazdája
Hope Channel
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése