2014. november 10., hétfő

Mai szakasz: Máté 9

Jézus elvegyült az bűnösök között. Tolvajok, prostituáltak, iszákosok és vámszedők barátja volt. Gyakran együtt is étkezett velük. Az első század kegyes törvénytudói ezeket a cselekedeteket botrányosnak tartották.
Itt, Máté evangéliuma 9. fejezetében arról olvashatunk, hogyan keresték fel Jézust Keresztelő János tanítványai egy kérdéssel, ami foglalkoztatta őket: Miért hogy mi és a farizeusok sokat böjtölünk, a te tanítványaid pedig nem böjtölnek?” (Mt 9:14)

Jézus napjaiban a judaizmus szerint a böjtölés azt fejezte ki, hogy az ember siratja ezt a világot és Isten eljövendő országába vágyódik. Ez a megalázkodás, valamint az imádság egyik módja volt a kegyelemért és a római elnyomás alól való szabadulásért. Így nem meglepő, hogy a vallási vezetők összezavarodtak látva Jézust, amint a Mennyek Országáról tanít, és közben vámszedőkkel és bűnösökkel eszik és ünnepel, ahelyett, hogy böjtölne, amiképpen azt várták tőle.

Jézus egy példázattal válaszol a kérdésükre, ami elsőre talán nehezen érthető: „Senki sem vet pedig új posztóból foltot az ócska ruhára… Új bort sem töltenek ó tömlőkbe” (Mt 9:16.17).

Jézus itt két dologra hívja fel a figyelmet. Először is, ha kivágsz egy új ruhából egy darabot, hogy azzal foltozd meg a régit, nem használsz vele a réginek, és az új, nagyobb ruhadarabot is tönkretetted. Másodszor az újbort régi tömlőbe öntve, a régi tömlő kireped, és elveszik a jó bor.

Az első esetben látjuk, hogy ha kis dolgokat ragadunk ki Jézus tanításaiból és cselekedeteiből, akkor elveszítjük az egész képet. Más szóval előfordulhat, hogy csak arra figyelünk, amit szeretünk Jézusból és tanításaiból, és ezeket beépítjük régi gondolkodásmódunkba. Vagy teljesen magunkévá kell tennünk, amit Jézus mondott, vagy inkább egyáltalán ne.

A második állítás még drasztikusabb – próbáld csak meg Jézus új tetteit és tanításait beilleszteni a régi élet- és gondolkodásmódodba: az eredmény robbanni fog!

Ebben a szakaszban Jézus nagyon fontos tanulsággal szolgál minden egyes tanítványa számára. Ha Jézus a házadba jön, hogy veled vacsorázzon, és igazán szívedbe fogadod tanításait, akkor elkerülhetetlenül új életet kezdesz majd élni. Megtapasztalod, hogy megváltoznak a régi beidegződéseid, és az egész életed új értelmet nyer.

Oleg Kostyuk
a Cross Connection házigazdája
Hope Channel
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése