2014. november 4., kedd

Mai szakasz: Máté 3

Mind a négy evangélium különös figyelmet fordít egy adott személynek Jézus mellett. Mi több, Márk az evangéliumát nem Jézus születésével, hanem az Újtestamentum egyik leginkább félreértett emberének a beszámolójával kezdi. Ez a személy nagy hatással volt mind Jézusra, mind a kereszténységre. Az ő neve Keresztelő János.       

Jézus és a kereszténység története is attól a ponttól kezdődik, amikor János megkereszteli Jézust. Josephus Flavius, az első századi zsidó történész jelentőségteljes prófétai alaknak írja le, aki nagyszámú lelkes követőre tett szert. Továbbá, mivel ennyire befolyásos volt, és rengeteg követője volt, komoly kihívást jelentett a politikai vezetőknek abban az időben.

Maga Jézus mondja Máté 11:11-ben: „Bizony mondom néktek: az asszonyoktól szülöttek között nem támadott nagyobb Keresztelő Jánosnál.” De, a keresztények között megfigyelhető egyfajta tendencia, hogy lebecsüljék Jánost, aki nem több mint a Messiás egy hírnöke.

Tehát mi az ami ennyire jelentős Keresztelő Jánosban, hogy ennyire sok ember lett a követője? A válasz erre a kérdésre Keresztelő János üzenetében található: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyeknek országa.”

Ezt az üzenetet annak a nemzetnek címezte, akik alapból úgy gondolták, hogy a megmentett nemzethez tartoznak. Akkor hát a zsidók miért mentek el megkeresztelkedni? A zsidók megkeresztelése teljesen új volt. Az ő nézetük szerint a pogányokat kellett megkeresztelni, nem a zsidókat.

De sokak számára, a keresztség a bűneik tisztára mosásának szimbóluma volt. Tehát János feladata példát állít minden keresztény számára. Mindezek után, Jézus saját maga is megkeresztelkedett, nem azért, mert szüksége volt rá, hanem példaként számunkra. A keresztség több mint egy jelképes rituálé: nyílt felvállalása a hitnek és Jézus és egyháza felé való elkötelezettségünknek. Az életünk tényleges megváltozását jelenti.

Oleg Kostyuk
a Cross Connection c. műsor házigazdája
Hope Channel
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése