2014. október 8., szerda

Mai szakasz: Habakuk 2

A második fejezet azzal kezdődik, hogy Habakuk úgy mutatkozik, mint egy szolgálatban levő őr, aki választ vár Istentől az őt foglalkoztató kérdésekre.

A 2. versben Isten válaszol, és arra utasítja a prófétát, hogy a választ jegyezze fel. Noha késlekedés előfordulhat, Isten tervét azonban semmi sem gátolhatja meg. A 4. vers szembeállítja a babiloniak gonosz kívánságait az igaz Júda vágyaival: „az igaz pedig az ő hite által él”. Ezt a kijelentést az Újszövetség újra és újra visszhangozza (Róm 1:17; Zsid 10:38-39). A függöny elhúzásával és annak bemutatásával népe számára, hogy hogyan dolgozik a színfalak mögött, Isten arra hívja a népét, hogy bízzanak benne, várjanak rá türelemmel, és éljenek hit által. Nem számít, hogy mennyi a gonoszság, nem számít, hogy a dogok mennyire reménytelennek tűnnek az emberi szem számára, Istennek mindig lesz egy maradéka, aki azt teszi, ami helyes őelőtte.    

A fejezetben egy hat jajból álló lista található: jaj a kevélyeknek (4-5. vers), a kapzsi és pénzsóvár embereknek (6-8. vers), a tisztességteleneknek (9-11), az erőszakosoknak (12-14. vers), a részegeseknek, erkölcsteleneknek (15-17. vers) és a bálványimádóknak (19-20. vers). 

A jajokat két részre lehet osztani, és mind a két rész egy fontos kijelentéssel zárul. A 14. vers kijelenti, hogy noha Babilon legyőzhetetlennek látszik, világi dicsőségben sütkérezik, erőszakos és megfélemlítő szabályait rákényszeríti másokra egy ideig, de amikor eljön Isten ideje, teljesen elpusztul majd. Isten dicsősége betölti a földet, és Babilon és mindazok, akiket ő képvisel, csupán halovány emlékké válnak.

A fejezet végén Habakuk újra kihangsúlyozza azt a tényt, hogy amikor a bűnös emberek szembetalálják magukat a szent Istennel, semmi mondanivalójuk sem marad.

Az Úr nemsokára visszajön, hogy megítélje a világot és mindazokat, akik ellene szegültek, és akik egykor olyan nagyoknak és hatalmasoknak tűntek, meg sem bírnak majd szólalni. Isten dicsősége betölti a földet, és a maradék hite, akik bíztak Benne, jutalmat nyer. Ámen 

Audrey Andersson
a Transz-Európai Divízió titkára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése