2014. október 16., csütörtök

Mai szakasz: Zakariás 2

Milyen csodálatos látomás ez arról, mit tervez Isten az Ő népe számára! Zakariás könyve 2. fejezetének látomásában Isten arról biztosít, hogy még mindig megvalósulhat eredeti terve, miszerint Jeruzsálem legyen világmegváltó munkájának központja. A zsidók és Jeruzsálem számára adott 70 prófétai hét (490nap) melyet Isten tervének betöltésére kaptak, éppen csak megkezdődött (lásd Dán 9:24). Zakariás Isten felhívását közvetíti Babilon területén szétszóródott népéhez, hogy jöjjenek ki onnan, és térjenek haza Jeruzsálembe.

Egyes felekezetek tanítása szerint Zakariás e látomását a zsidók Palesztinában teljesítik majd be. Figyelmen kívül hagyják Krisztus szavait, amikor Jeruzsálemet siratta: „Vajha megismerted volna te is, csak e mai napon is, amik  békességedre szolgálnak, de most el vannak rejtve a te szemeid elől”. Valamint azt is, amikor Krisztus az ítéletét nyilatkoztatta ki: „Íme, pusztán marad házatok.” és „Elvétetik tőletek az Isten országa, és olyan népnek adatik, amely megtermi annak gyümölcsét” (lásd Lk 19:42; Mt 23:37-38; 21:43).

Ellen G. White így tisztázza, mire gondolt Jézus: „Az Úr terve népével öröktől fogva ugyanaz. Az örökkévaló gazdagság örökségét akarja ajándékozni az emberek fiainak… Az Ő országa örökkévaló. Akik úgy döntenek, hogy engedelmes alattvalói lesznek a Magasságosnak, végül megmenekülnek a dicső ország számára és … Isten terve az emberiséggel akkor beteljesül…..” (SDA Bible Commentary, 4. kötet, 1177.o.)

A második fejezet 10. verse beteljesedett Jézus életében, majd azzal, hogy a tanítványok elmentek a pogányokhoz. Ezek a dicsőséges próféciák teljesen majd Isten új Jeruzsálemében fognak beteljesedni. Ő képessé tesz minket arra, hogy a földi történelem ezen utolsó napjaiban az Ő küldetését teljesítsük. Ámen.

David Manzano
nyugalmazott lelkész, USA
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése