2014. október 4., szombat

Mai szakasz: Náhum 1

Náhum ismételten kihangsúlyozza, hogy Isten a legnagyobb „szuperhatalom", aki fenntartja és irányítja a világ történelmének eseményeit és a kormányzatokat. Abban a korban élünk, amikor „… dühösködnek a nemzetek, és hiábavalóságot gondolnak, … amikor fölkerekednek a föld királyai, és a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és fölkentje ellen…. Az egekben lakozó kineveti, az Úr megcsúfolja őket” (Zsolt 2:1-4).

Uralhatták bár az asszírok az akkor ismert világ nagy részét a Kr. e. VII. században, kegyetlen visszaéléseik, és a prófétai figyelmeztetések sorozatos elutasítása miatt hamar betelt gonoszságuk pohara, ami megítélésükhöz vezetett. Az uralkodói tisztség áldása nagy felelősséggel is jár. Az uralkodói hatalmat jóra kell használni, mindenki számára biztosítani kell az alapvető emberi jogokat.

Náhum, az ismeretlen próféta felhívja az asszírok figyelmét, hogy Isten minden népet számon tart. Amennyiben elmulasztották az emberiséget szolgálni, akkor jobb, ha magukra vetnek. Isten nem gerjed hirtelen haragra, de ítélete végérvényes lesz.

Végezetül Isten nemcsak megszabadítja népét az elnyomástól, de a gonoszságnak is mindörökre véget vet, soha többé nem ütheti fel ismét a fejét. Még a tartós igazságtalanság és a végső üldöztetés során is bízhat Isten népe az Ő jóságában, mert „jó az Úr, menedék a szorongattatás idején” (Náh 1:7).
                                                                                                  
Gary Councell
Tábori lelkész (ezredes) USA hadserege - jelenleg nyugalmazott
Generál Konferencia Tábori lelkészi Szolgálatok Osztálya


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése