2014. október 11., szombat

Mai szakasz: Sofóniás 2

A második fejezet elején a próféta komolyan kérleli a népet, hogy térjenek észre, szedjék össze magukat. Többször is használja a „MIELŐTT”, „MÍG” kifejezéseket, hiszen hangsúlyozni szeretné, mennyire sürgős a megtérés. Rámutat, hogy közel van az Úr napja számukra, ezért sürgeti a népet, hogy forduljanak vissza a Mindenhatóhoz, mert különben el kell szenvedniük haragjának minden következményét.

Aztán háromszor is inti őket arra, hogy KERESSÉK az Urat. „Keressétek az Urat”, „keressétek az igazságot”, „keressétek az alázatosságot”! Nem könnyű eset, amikor Isten szava ellenünk szól. Biztosan fel tudunk idézni olyan élethelyzeteket, amikor valaki úgy igazán haragudott ránk, vagy csalódott bennünk, és nekünk kellett felhívnunk vagy felkeresnünk őt, hogy a probléma megoldódhasson. Amikor Isten szava ellenünk szól, igazán mély hitre van szükségünk ahhoz, hogy keressük Őt, és arra a megingathatatlan bizonyosságra, hogy szeret bennünket, és nem fordul el tőlünk, ha szívből keressük Őt. Ez az odafordulás az Isten előtti alázatot kívánja meg részünkről. Ez Jákóbra emlékeztet bennünket, aki addig kapaszkodott Istenbe, amíg meg nem áldotta őt.

Érdekes megfigyelni, hogy a próféta szigorú szavaihoz reményt jelző gondolatok is kapcsolódnak. A 7. és 9. versben a próféta utal a maradékra, amely örökölni fogja a földet, és megtapasztalja az Isten gondoskodásából származó békességet. A maradék jellemzője az alázatosság és a kitartó engedelmesség. Ez az alázat szöges ellentétben áll azoknak a népeknek a gőgjével, amelyekről a korábbi szakaszban elítélő hangnemben szólt. Az alázat a Biblia legnagyobb hőseinek az erénye. Gondoljunk csak Mózesre, akit a Biblia a föld legszelídebb emberének nevezett (4Móz 12:3)!

Az alázatosság a Biblia szerint a vezetők egyik legfontosabb tulajdonsága. Isten tudja, hogy van esély népe számára, és a felemelkedés igenis megtörténik, ha gyermekei hajlandók megalázni magukat Isten és egymás előtt. Azzal, hogy  az alázatosság fogalmát összekapcsolja az igazságossággal, Sofóniás világossá teszi, hogy az igazi alázat mindig összefügg a társadalmi igazságossággal.

A gyülekezetek, társadalmak és közösségek gyógyulása akkor következik be, amikor megalázzák magukat Isten előtt (2Krón 7:14) és egymás előtt. Ezért keressük az Urat alázatos szívvel és igazságban, hogy oltalmat találjunk, amikor az Úr eljön!

Norbert Zens
pénztáros
Inter-Európai Divízió
Bern, Svájc
Fordította: Baksa Viktória


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése