2014. október 9., csütörtök

Mai szakasz: Habakuk 3

Miután kérdéseket tett fel Isten látszólagos tétlenségével kapcsolatosan és meghallgatta Isten válaszát, Habakuk imával válaszol. Könyörgése a 2. versben található, amelyben kifejezi Isten iránti csodálatát és megújulásért imádkozik. Ezek után egy zsoltár-dicséretben kinyilvánítja Isten iránti hitét és bizalmát. Dicsőítését Isten vezetésére való visszaemlékezés keretében adja elő, ahogyan a népét a múltban vezette. Ez egy általános költői módszer, amelyet a bibliai próféták és költők alkalmaztak. 

A 7. versben például Habakuk a környező népek reakciójára utal, amikor Izrael az egyiptomi rabságból megszabadult (2Móz 15:14-16). A 11. versben szereplő egy helyben álló Nap és Hold valószínűleg Józsué Gibeonnál aratott győzelmére utal (Józs 10:12-13). Ez arra emlékezteti az olvasót, hogy amikor Isten cselekszik, úgy ahogy a 2. fejezetben megígérte, a győzelem még nagyobb és teljesebb lesz.

A fejezet egy csodálatos hitvallással fejeződik be. Miután feltette kérdéseit és meghallgatta Isten válaszait, Habakuk megerősíti, hogy a körülményektől függetlenül kész bízni Istenben. Időnkét szenvedésben lehet része, de Istenben, mint Megváltóban való hite megingathatatlan. 

Habakuk üzenete a mai embernek is szól. Olyan kérdéseket vet fel, amelyeket sokan ma is felvetnek: Miért nem cselekszik Isten? Hogyan engedhet meg az igaz Isten ilyen borzasztó dolgokat? Isten biztos ígérete, hogy minden a hatalmában van, ma is éppoly igaz, mint Habakuk idejében volt.

A gonoszság minden oldalról körülvesz bennünket és szomorúan tesszük fel a kérdést: „Meddig még?” De legyen az ő imája a mi imánk is! Amikor arra emlékezünk, hogy Isten hogyan vezette az Ő népét és bennünket is személyesen, erőt kapunk arra, hogy bízzunk benne a nehéz időkben is. Habakukhoz hasonlóan mi is dicsőítő imában válaszolunk, és megvalljuk hitünket abba az Istenben, aki sohasem vall kudarcot.   

Audrey Andersson
a Transz-Európai Divízió titkára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése