2014. december 9., kedd

Mai szakasz: Márk 10

Lássuk először is Pál apostol szavait: „De amik nekem egykor nyereségek voltak, azokat kárnak ítélem Krisztusért. Sőt, most is kárnak ítélek mindent Krisztus Jézus, az én Uram ismeretének gazdagsága miatt, akiért kárba veszni hagytam és szemétnek ítélek mindent, hogy Krisztust megnyerjem”(Fil 3:7-8). Honnan vette Pál az ötletet, hogy e világ dolgait „kárnak és szemétnek” tekintse? Természetesen Jézustól!

Ebben a fejezetben egy fiatalember sietett Jézushoz, aki nagyon gazdag volt, és vágyott az örök életre. Már mielőtt a fiatalember szükségleteivel foglalkozott volna, Jézus érezte, hogy szívből szereti ezt az embert (Mk 10:17-20).

Isten szívét szeretet töltötte be az ifjú főember iránt. A legjobbat kívánta neki, amikor így szólt hozzá: „Add el minden vagyonodat, add a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben, azután jöjj, és kövess engem!”  (21. v.). Jézus látta, hogy a fiatalember aranya és ezüstje végül többet nyom majd a latba és kiszorítja szívéből a Mester barátsága iránti vágyat.

Lehetőségem volt, hogy a világ minden tájáról származó számtalan, szinte hihetetlen történetet megosszak sokakkal az Egyesült Államokban. Gyakran tették fel nekem a kérdést: „miért nem találkozunk ilyen csodákkal a mi országunkban is?” Válaszomban Péter és János történetére utaltam, amikor a templom lépcsőjén kolduló nyomorékkal találkoztak (ApCsel 3:6). A sánta férfi azt hitte, Péter pénzt fog adni neki, de ő inkább ezt mondta: „Ezüstöm és aranyam nincs, de amim van, azt adom neked.” Majd kezét kinyújtva így szólt: „Kelj fel, és járj!”

Péternek nem volt aranya, vagy ezüstje, valaminek mégis birtokában volt. Mi volt az ő kincse? A Szentlélek lakott benne! Péter ismerte Istent, hiszen Vele járt! Péter végül felismerte, hogy a Krisztussal való örök barátságánál nincsen a világon semmi fontosabb!  A gazdag ifjú sajnos nem cserélte fel aranyát és ezüstjét a bennünk lakozó Szentlélek csodálatos munkálkodásának befogadásával.

Ha arra vágysz, hogy csodák történjenek benned és körülötted, akkor nem aranyat és ezüstöt kell keresned, nem az anyagi hasznot kell hajtanod.  Nem tolakodhatsz magasabb pozíciókért. Nem szolgálhatod csupán a száddal, szavakkal Jézust. Ha úgy teszel, akkor sajnos te is megszomorodva fogod elhagyni Isten jelenlétét.

Légy inkább olyan, mint a világtalan Bartimeus, aki Jézushoz kiáltott, hogy segítsen rajta, gyógyítsa ki vakságából. S amikor a Teremtő válaszolt neki, ő félredobta aranyat érő összvagyonát, a köntösét, és Jézushoz menekült. Semmi sem állhatta útját, hogy Dávid fiához siessen (46-52. v.).

Két találkozás Jézussal, két teljesen eltérő eredménnyel. Mindez választás kérdése. Te hogyan döntesz ma?  Az Úr szeret téged, és hív, hogy légy a barátja. Ne engedd, hogy az élet hordaléka, „szemete” megszomorodott távozásra késztessen!

Jim Ayer
az Adventista Világrádió alelnöke
Generál Konferencia
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése