2014. december 3., szerda

Mai szakasz: Márk 4


Márk 4-ben négy példázatot olvashatunk. Mindegyik Isten országának egy fontos elvét, a növekedést illusztrálja. A magvető példázata kijelenti, hogy a mag, amely a jó földbe esett „ád vala nevekedő és bővölködő gyümölcsöt, és némely hoz vala harminc annyit, némely hatvan annyit, némely pedig száz annyit” (8. vers). A gyertyáról szóló példázat ezt a megfigyelést tartalmazza: „Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek, sőt ráadást adnak néktek... akinek van, annak adatik...” (24-25. vers).  

A fennmaradó két példázat is a növekedésre fókuszál. Az elvetett mag kikel, és megvannak a növekedési fázisai, egészen addig, míg meg nem érik. Az Isten országa olyan, mint az apró mustármag: „felnő, és minden veteménynél nagyobb lesz, és nagy ágakat hajt, úgy hogy árnyéka alatt fészket rakhatnak az égi madarak” (32. vers).

Máté 9:37-38 feljegyzi Jézus utasítását, hogy kérjük Istent, növelje a munkások (bizonyságtevők) számát, hogy az Ő evangéliumának magva eljusson mindazokhoz, akiknek szükségük van Isten megismerésére: „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek azért az aratásnak Urát, hogy küldjön munkásokat az ő aratásába.”

Néhány évvel korábban megkérdeztem a perui adventista misszió vezetőjét, hogy mit tesz az egyház az új megtértekkel. Tudtam, hogy nincs elég gyülekezeti épület és lelkész, hogy szolgálják őket. „Egyszerű” - mondta - „amikor megkeresztelkedik valaki, arra kérjük, hogy menjen el és találjon húsz vagy annál több embert, akinek szüksége van arra, hogy megismerje Jézust.” Pontosan ez az, amire Jézus bátorít bennünket. Rámutatott arra, hogy „az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon” (Mt 24:14), és megbízott, hogy „Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket” (Mt 28:19).

Döntsük el, hogy minden lehetőséget kihasználunk arra, hogy másoknak elvigyük az evangéliumot!

David Smith
az egyetemi gyülekezet lelkipásztora
Collegedale, Tennessee 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése