2014. december 12., péntek

Mai szakasz: Márk 13

Jézus épp befejezte Isten szőlőültetvényének példázatát - a savanyú szőlőültetvényét. Izrael 490 próbaéve Dániel jövendöléséből hamarosan lejárt. Minden ami Isten részéről lehetséges volt, hogy az embereket a veszélyből menedékbe vigye, már megtörtént.

Márk 13 első verse Jézussal és tanítványaival nyit, amint utoljára elhagyják a templomot. Ellen White érdekes kijelentést tesz erről az eseményről: „Ez az Istenség hosszútűrésének titokzatos búcsúja” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 523. oldal). Sokkal nagyobb mélységet fedezhetünk fel ebben a gondolatban, ha elolvassuk Márk beszámolójának megfelelőjét Máté 23:37 versében.

Mielőtt Jézus kisétált volna a templomból, még egyszer utoljára a nemzet vezetőihez, a „vak vezetőknek” címezi szavait: „Jeruzsálem, Jeruzsálem! Ki megölöd a prófétákat és megkövezed azokat, akik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképpen a tyúk egybegyűjti kis csirkéit szárnya alá; és te nem akartad.”
  
Ellen White így folytatja: „A  farizeusok  építgették  a  próféták  sírját,  ékesítgették  síremléküket,  és ezt mondták egymásnak: »Ha mi atyáink korában éltünk volna, nem lettünk volna az ő bűntársaik  a  próféták  vérében«  (Mt  23:30).  Ugyanakkor készek  voltak  Isten  Fiát megölni.” (Jézus élete 521. oldal).

Isten mindent megtett, ami hatalmában állt, hogy figyelmeztetést figyelmeztetés után küldjön – mind az Ő prófétáin keresztül jutott el a néphez. A legnagyobb vágya az volt, hogy összegyűjtse a népét gondoskodása alá és biztonságban tartsa őket az ördög erőszakos támadásaitól, de a nép nem hallgatott rá, és nem követte Istent.

2Krónikák 20:20 így írja: „Bízzatok az Úrban a ti Istenetekben, és megerősíttettek; bízzatok az ő prófétáiban, és szerencsések lesztek!” A nép viszont nem törődött a prófétákkal így nem is volt áldás számukra, sőt az otthonuk elhagyatottá vált. A Templom elpusztul. A nép elveszíti minden védelmét, melyet Istentől ingyen kapott. Izrael vége melyet Jézus mondott azon a napon fog bekövetkezni. Izrael vezetői nem követték az isteni tanácsot, és végül sátán vezetésére hagyatkozva megölték Isten fiát.

Kedves olvasó, te hogy állsz ezzel? Hallgatni fogsz a prófétákra és követni fogod azt, amit mondanak? Meg tudod tenni, a Szentlélek erejének segítségével – az örök életed múlik rajta! Isten elküldte a prófétáit, hogy vezessenek minket a veszélyből a biztonságba. Hallgatunk rájuk és követjük őket?

Jim Ayer
az Adventista Világrádió alelnöke
Generál Konferencia
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése