2014. december 8., hétfő

Mai szakasz: Márk 9

Márk leírása különbözik a többi három evangéliumétól. Márk teljes mértékben Isten hatalmára összpontosít. Gondolkodásmódja szerint Isten végtelen hatalmát úgy lehet a legjobban érzékeltetni, ha bemutatja, hogy Isten mit képes megcselekedni. Éppen ezért Márk evangéliuma telis tele van hatalmas cselekedetek leírásával – csodákkal – amelyek mellet a többi evangélium feljegyzései a csodák száma tekintetében elhalványulnak.

A csodák Márknál a gonosszal való találkozásokat írják le. Talán furcsának gondoljátok, hogy ezt mondom, de ez az, amiért Márkot szeretem. Ez a fejezet alátámasztja ezt a gondolatot. 

Ahogy Péter, Jakab és János épp lefelé tartottak a hegyről, ahol Jézus eljövetelének előízében volt részük, Jézus egy kétségbeesett apával találkozott. Ez az ember azért jött, hogy megtapasztalhassa az isteni hatalmat démoni erőktől megszállt fia meggyógyításában.

A tanítványok, akik a hegy lábánál időztek, nem voltak felkészülve a feladatra. Így az apa óhaja Jézus felé irányult a következő, meglehetősen kétségeskedő kérésben: „ha valamit tehetsz, légy segítségül nékünk, könyörülvén rajtunk”. Az apa Jézus hatalmának külső megnyilatkozására vágyott, de Jézus inkább a belső hit fontosságára irányította a figyelmet. A hitnek és a teljes átadásnak meg kell előznie az isteni hatalom megnyilatkozását.

Jézus az apát az Istennel való örök kapcsolatra akarta elvezetni. „Ha hiheted azt, minden lehetséges a hívőnek” (23. vers). A gyermek apja pedig azonnal, könnyek között, így kiáltott: „Hiszek Uram! Légy segítségül az én hitetlenségemen” (24. vers).

Ez egy tökéletes ima. Szívből jövő, őszinte, megtört és kétségbeesett. Azt mondhatnám, hogy ez a legjobb ima mindnyájunknak. Sokszor azért jövünk Istenhez, hogy áldásért könyörögjünk, nem pedig azért, hogy kapcsolatban legyünk Vele. Isten arra hív bennünket, hogy tapasztaljuk meg a Vele való személyes kapcsolatot, ami magában rejti az Ő hatalmát is. Isten olyan embereket keres, akik bíznak a késői eső nagy erejében. Isten nem adhatja ezt azoknak, akik nem rendelik alá teljes egészében életüket Istennek. Mi a helyzet velünk?

Hogy miért szeretem annyira Márkot és a sok feljegyzést a sátánnal való találkozásokról? A válasz egyszerű. Ezek a feljegyzések kinyilvánítják, hogy Isten soha sem veszít. Elolvastam a Bibliát elejétől a végig, és Isten mindenhol legyőzi az ördögöt. Függetlenül attól, hogy milyen megpróbáltatások vannak jelenleg az életedben, kiálts Istenhez, keresd teljes szívvel, add át magad neki, és Ő hatalommal fog válaszolni neked.

Jim Ayer
az Adventista Világ Rádió alelnöke
Generál Konferencia
Fordította: Liebhardt László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése