2014. december 11., csütörtök

Mai szakasz: Márk 12

Ezt a fejezetet nevezhetnénk a savanyú szőlő fejezetének. Isten úgy tervezte, hogy megalkotja a leglátványosabb szőlőskertet a világ középpontjában, Izráel földjén. Olyan csodálatos és bőséges lenne az édes szőlő termése, hogy az emberek minden nemzetből azért érkeznének, hogy felfedezzék az Ő sikerének titkát.

De ez nem így sikerült. Ézsaiás próféta így adott hangot panaszának: „a Seregek Urának szőlője: Izráelnek háza, és gyönyörű ültetvénye: Júda férfiai. Törvényességre várt, és lett önkényesség, igazságra vár, és lett kiáltó gazság!” (Ézs 5:7 – új prot. ford.).

Azok, akik a szőlőskert felelősei voltak, semmilyen utasítást nem fogadnak el azoktól a tanácsadóktól, akiket a szőlő ura küldött. A prófétákat megkövezték, megverték és félbe vágták. Hogy merészeli a szőlő tulajdonosa megmondani nekik, hogyan kellene a saját életüket kezelni!

Isten elég hosszú ideig hagyta őket saját makacsságukban, míg át nem adta nekik utolsó üzenetét Dánielen keresztül: „Hetven hét (490 év) van kiszabva népedre és szent városodra. Akkor véget ér a hitszegés, és megszűnik a vétek, engesztelést nyer a bűn, és eljön hozzánk az örökké tartó igazság. Beteljesül a prófétai látomás, és felkenik a szentek szentjét” (Dán 9:24 – új prot. ford.).

Izrael tétlenséggel töltötte a várakozás idejét, a szőlő minősége így nem javult, hanem romlott. Most a Legszentebb áll előttük, ők pedig annak halálát tervezgetik. De a szeretet Istene egy utolsó feltételt szab számukra, hogy édes szőlővé válhassanak: „… és szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből” (Mk 12:30).

Te és én már megkaptuk a drága időt, mely alatt olyan édes szőlővé válhatunk, mint Jézus, és képviselhetjük őt a figyelő világ előtt. Te hogy állsz ehhez a dologhoz? Te követed az Ő hírnökei által közvetített utasításokat? Engeded a Teremtőnek, hogy savanyúból édessé változtasson téged?

Jim Ayer
az Adventista Világrádió alelnöke
Generál Konferencia

Fordította: Baksa Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése