2014. december 1., hétfő

Mai szakasz: Márk 2

Lukács 19:10 Jézus következő szavait jegyzi fel: „Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszetteket, és megmentse őket.” Az elveszettek keresése, a bűnösök elérése volt Jézus földi missziója. Ezt a küldetést hangsúlyozza Márk 2. fejezete.

Ez a fejezet azzal a történettel kezdődik, amiben néhány férfi Jézushoz viszi beteg barátját. Amikor a nagy tömeg meggátolja őket, hogy a Megváltó közelébe kerülhessenek, megtalálják a megoldást: megbontják a tetőt, és az így keletkezett nyíláson keresztül Jézus lábaihoz eresztik le a beteget. Milyen gyönyörű tanítás rejlik ebben a történetben! Nem engedhetjük, hogy bárki vagy bármi, gyülekezeten belül vagy kívül, meggátoljon bennünket, hogy barátainkat Jézushoz vigyük. 

Amikor Jézus meglátta a lebénult beteg embert, megbocsátotta a bűneit. Ez a cselekedet megdöbbentette a törvény tanítóit, akik megkérdőjelezték Jézus jogát, hogy bűnöket bocsásson meg. Ez természetesnek tűnhet nekünk, mindazoknak, akik megértettük, hogy Ő azért jött, hogy megbocsásson nekünk, és megmentsen bennünket a bűntől. Nincs semmi fontosabb ennél, még a fizikai gyógyulás sem. Amikor Jézus meggyógyította ezt az embert, nyilvánvalóvá tette bűnbocsátó hatalmát. Milyen felkavaró lehetett ez az írástudók számára, akik úgy érezhették, hogy saját tekintélyük lett oda, de mennyire bátorító ez azok számára, akik bűnbocsánatért jönnek Jézushoz. 

Az, hogy Jézus Mátét is elhívta más „bűnösökkel” és  adószedőkkel együtt, a farizeusok és írástudók további kritikáját vonta maga után. Jézus így válaszolt: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat, hanem hogy a bűnösöket hívjam” (17. vers). Milyen boldogok lehetünk, hogy ez volt Jézus küldetése! Valódi reménységünk lehet nekünk, bűnösöknek Jézusban, hogy nem kell elvesznünk. Épp úgy, ahogy a béna ember, Máté és a barátai is bíztak Jézus megmentő hatalmában, mi is bízhatunk az Ő csodálatos kegyelmében és megbocsátásában. 


David Smith
a Collegedale-i Egyetemi Gyülekezet 
vezető lelkésze, Tennesse
Fordította: Liebhardt László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése