2013. november 22., péntek

Mai szakasz: 107. zsoltár

Ez a zsoltár arra buzdít bennünket, hogy dicsőítsük Istent a jóságáért (1., 21. és 31. vers).  Mindenkihez szól a felhívás, aki már átélte a szabadulást bármilyen tehertől. Ez nemcsak akkor igaz, amikor ártatlanul kerülünk nehézségbe, hanem akkor is, ha mi okoztuk a bajt.  A zsoltáros tapasztalata a szabadulásról azon alapszik, amit Jézus tett, és tesz ma is (Jn 8:36). Erős karja ma is kész segíteni rajtad (13., 19., 28. vers), és kihozni téged a nyomorúságból.

A 107. zsoltár azoknak is szól, akik különösen sanyarú helyzetben vannak, mert az izraeliták általánosan hitték, hogy a betegség Isten büntetése (lásd Jób barátainak kijelentését vagy a tanítványok kérdését a János evangéliuma 9. fejezetének 1-3. versében). Amikor valaki közel kerül a halálhoz, megtanul Istenhez kiáltani. Isten szava hírnökként érkezik hozzá.  Ez a kapernaumi százados hitére emlékeztet minket (Mt 8:8-13).

Ezen zsoltár ideje óta az orvostudomány sokat fejlődött. Mégis, annak, aki betegségtől vagy elviselhetetlen fájdalomtól szenved, gyógyszerre van szüksége. A lelki egészség helyreállítását szolgáló gyógyszer az Ő szavában található.

Fordítsuk ma a figyelmünket ismét arra, hogyan bánt az Úr annak idején Izraellel; és az Ő Izraelével ma (amelynek te is, én is tagjai vagyunk). Így ismét meg fogjuk érteni Urunk szerető jóságát. Adjunk hálát neki, amiért Ő meg tudja változtatni a dolgokat.

Christoph Berger,
a Bogenhofen College igazgatója
Ausztria
Fordította: Csala Beáta



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése