2013. november 4., hétfő

Mai szakasz: 89. zsoltár

Babilonban, a 70 évig tartó fogság idején az ezrahita Étán felidézi Isten Dáviddal kötött lenyűgöző szövetségét. A Mindenható azt ígérte: "Örökre fenntartom utódaidat, nemzedékről nemzedékre építem trónodat! (5.v)

Étán ékesszólóan írja le Isten hűségét, nagyságát, és erejét a föld, a menny, a tenger és a hegyek felett (1-14.v). Gondolatai Isten trónja felé szállnak, a mennyei gyülekezet és a szentek elébe. Isten kijelentette számukra, hogy Dávidot választja népe vezetőjének. De a Dávidról szóló leírása olyan emelkedett, mintha nem is egy emberről szólna.

"Én pedig elsőszülöttséggel ajándékozom meg, felséges lesz a földi királyok között. Örökké megtartom szeretetemet iránta, és szövetségem állandó lesz vele. Mindenkor gondoskodom utódairól és trónjáról, míg csak meglesz az ég. (28-30.v). Örökké lesz neki utódja, trónja előttem lesz, mint a nap, megmarad örökre, mint a hold, a fellegek közt lakó igaz tanú" (37-38.v).

Mikor Étán ezeket a sorokat írja a nap és a hold fénylenek a magasságban, de Dávid trónja üres, fiai csatában estek el (2Krón 36). Jeruzsálem romokban hever, és lakosai foglyok Babilon pogány országában.

Miután bizonyságot tesz Isten szövetségének hűséges voltáról, Étán nem fél panaszkodni sem: "Felbontottad a szolgáddal kötött szövetséget, porig aláztad koronáját. (39-46.v) A nép, amelynek Isten felemelkedést szánt, és az ellenség felett aratott győzelmek, amelyeket Dávidnak ígért visszájukra fordultak: "Még kardja élét is elvetted, hogy ne tudjon helytállni a harcban. Megfosztottad tisztaságától, trónját a földre döntötted.(44-45.v)

Mi történt Isten ígéreteivel? Többé már nem lenne hűséges? Nem törődik Dáviddal ezentúl? Már nem szereti népét? Két lehetséges válasz világosan látszik: (1) Izrael nem tartotta meg a szövetséget, így Étán ékesszóló leírása róluk már nem állja meg a helyét. A nép nem járt az Ő pártfogásának világosságában (16.v), még Júda királya sem volt hűséges az Úrhoz. (2) Nem örvendeztek az Úrban és az Ő igazságában, ahogyan tenniük kellett volna (17.v).

De Étán felidézi, hogy Isten látta előre ezeket, és mégis áldást ígért: "Ha fiai elhagyják tanításomat, és nem élnek törvényeim szerint, ha megszegik rendelkezéseimet, és nem tartják meg parancsolataimat… De szeretetemet nem vonom meg tőle, és nem csalom meg, mert hűséges vagyok. Nem szegem meg szövetségemet, nem másítom meg, ami a számon kijött nem fogok hazudni Dávidnak: Örökké lesz neki utódja (31-37 v.)

Hogyan ígérhetne Isten örökkévalóságot Dávidnak és a trónjának, ha nem egy nagyobb Dávidról beszél, a Messiásról, Urunk Jézus Krisztusról, aki egy nap uralkodni fog örökkön örökké?  "A világ felett a királyi uralom a mi Urunké, az ő Krisztusáé lett, és ő fog uralkodni örökkön-örökké"(Jel 11:15) "Az okosok fényleni fognak, mint a fénylő égbolt, és akik sokakat igazságra vezettek, mint a csillagok, mindörökké" (Dán 12:3).

Ima: Úr Jézus, köszönjük, hogy biztosítasz arról, Te megnyered a harcot gonosz erői ellen, és egy nap Veled uralkodhatunk. Jöjjön el az a nap minél hamarabb!

Beatrice Neall
Nyugalmazott egyetemi tanár,
Union College
Fordította: Kóczián Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése