2014. augusztus 2., szombat

Mai szakasz: Ezékiel 36

Akárcsak más prófétai könyvek, Ezékiel könyve is három részre tagolódik. Az első részben elérkezik a büntetés Izraelre, mert kitartott bűnei mellett (1-24. fejezet). A második részben az Izrael körül élő népeket is utoléri az ítélet (25-32. fejezet). Végül a harmadik részben Isten helyreállítást ígér népének. (33-48. fejezet).

A 36. fejezet Isten népének helyreállításával foglalkozik. Megmagyarázza a harmadik rész legfontosabb elveit és segít teológiai mondanivalójának megragadásában. A lényeg, hogy Izrael bűne és az azt követő ítélet nemcsak a nemzetet pusztította el, hanem mivel Jahve Izrael Istene, az Ő nevére is szégyent hoztak és megszentségtelenítették a többi nemzet előtt. Pontosabban, Izrael nemcsak abban bűnös, hogy szégyent hozott a nemzetre, de Isten nevére is szégyent hozott. Isten tehát el fogja távolítani ezt a szégyent. Megáldja és megújítja Izraelt, hogy a környező népek is lássák: „Én vagyok az Úr” (23. vers).

Isten visszaviszi Izraelt a saját földjére, tisztára mossa, új szívet és új lelket ad neki (26. vers). És ami csodálatos, Ezékiel szerint Isten ezt nem azért teszi, mert Izrael megbánást mutatott, hanem az Ő könyörületes tettei fogják Izraelt bűnbánatra vezetni.  Isten azért teszi mindezt, mert azt szeretné, hogy népe megtudja, valójában ki is Ő, és hogy mindent meg tud tenni értük.

Ez a Római levél 5. fejezetének 6. versét juttatja eszembe: „Mert Krisztus, amikor még erőtlenek voltunk, a maga idejében meghalt az istentelenekért.”  Tudatában vagy Isten irántad való nagy kegyelmének?  Hagyod, hogy kegyelme közelebb vonzzon, és megengeded, hogy Ő elvegye életed bűneit?



Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése