2014. augusztus 6., szerda

Mai szakasz: Ezékiel 40

A 40. fejezet bevezeti Ezékiel könyvének azt a részét, amely részletesen leírja a megújult templom épületét és szolgálatait, valamint beszél az új város fekvéséről és a helyreállított Izrael területéről.

Ahogy a 40. fejezet látomása elkezdődik, néhány bevezető téma kerül említésre. A látomás a Nagy Engesztelési Napon kezdődik (Kr. e. 537. október 22.), ami Ezékiel próféta szolgálatának majdnem a legvégére tehető. A zsidó hit szerint ezen a napon a szentély megtisztul. A szentély megtisztítása mellett egy erőteljes látomást is találunk a felújított és helyreállított Templomról. A látomás egy hegyen történik, ami gondolatainkba idézi a Sinai-hegyet, ahol az izraeliták a törvényt és a szent sátor leírását eredetileg megkapták. Itt egy korábbi próféta – Mózes – Isten nevében beszél, és most Ezékielnél Isten egy hasonló sémát alkalmaz.  

Amikor Ezékiel a látomást kapja, arra sürgetik, hogy szenteljen különös figyelmet a látomás részleteire, mert mindenről pontosan be kell számolnia Izrael népének. Fogolyként Babilonban, távol szeretett városától, Jeruzsálemtől és Templomuktól Izrael népének reményteljes biztatásra van szüksége. Látniuk és hallaniuk kell szemléletes leírását, amit Isten a jövőben tenni akar értük.

Ha saját helyzetünket nézzük ezen a világon, igen nagy szükségünk van arra, hogy megengedjük Istennek, hogy bátorítson bennünket az új égről és az új földről szóló tervével, amit számunkra készített.

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése