2014. augusztus 4., hétfő

Mai szakasz: Ezékiel 38

Természetes, hogy amikor Isten helyreállítja népét, a gonosz ismét feltámad ellenük. A 38-39. fejezetekben egy nagy gonosz szövetség történetét láthatjuk, ami a helyreállított Izraelre támad, és azt is, hogyan oldja meg Isten ezt a problémát.

Az Izrael-ellenes (Isten ellenes) szövetség neve Góg és Magóg földjéről származik. Sem Góg személyéről, sem Magóg földjéről, nem tudunk többet, mint hogy a messzi Északról támad. A Biblia szerint ez sok idő múlva következik be (7-8. és 16. vers). Érdekes módon a Jelenések könyvének 20:7 igeverse is Góg és Magóg elnevezéssel illeti az Isten ellen, az ezer esztendő végén felsorakozott hadsereget. Sok magyarázat született ezen igeversek értelmezésére, amiket nem fogunk most megtárgyalni. A központi gondolat azonban világos. Isten népének végleges helyreállítása előtt, egy gonosz szövetség támad rájuk, de Isten nem engedi, hogy legyőzzék népét.

Napjainkban is ez a helyzet. Isten népének nem kell meglepődnie a gonoszok ellenségeskedése miatt. Ez elkerülhetetlen egy olyan világban, ahol Sátán tevékenykedik. Amit azonban egyértelműen látni kell: ahogy Gógot és Magógot utolérte Isten ítélete, úgy a Jelenések könyvében szereplő gonosz erők ellen is ítéletre kel majd az Úr.

Ebben az összecsapásban nemcsak Isten népe menekül meg, hanem Isten még a pogányok sokasága előtt is felmagasztaltatik, megszenteltetik és kiderül, hogy ki is Ő valójában. Amikor ez megtörténik, mindenki tökéletesen meg fogja érteni, mit jelent Ezékiel kijelentése: „Én vagyok az Úr.” Isten azt akarja, hogy mindnyájan megtudjuk, hogy Ő az üdvözítő, kegyelmes Úr, aki képes mindent megtenni népe megmentéséért.

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Amerikai Egyesült Államok
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése