2014. augusztus 3., vasárnap

Mai szakasz: Ezékiel 37

Mivel Izrael még mindig fogságban van, amikor Ezékiel a helyreállításról szóló üzenetet hirdeti, magától adódik a kérdés, valóban megteszi ezt Isten? Tényleg megtörténik Izrael helyreállítása? Isten megválaszolja ezeket a kérdéseket. Ez a fejezet egy hanghatásokkal illusztrált isteni üzenet.

A nyitókép egy kiszáradt emberi csontokkal teli völgyben játszódik. Isten a próféta hitét teszi próbára a kérdéssel, hogy vajon ezek a csontok élhetnek-e még valaha.  Ezékiel nem tud világos választ adni. Isten felszólítja Ezékielt, hogy prófétáljon a kiszáradt csontokról úgy, ahogyan Ő utasítja. Isten azt mondja, hogy húst épít a csontokra és életet lehel a keletkezett testekbe, így a csontok élni fognak.  Ezékiel akkor megtudja, hogy Jahve az Isten.

Ezékiel engedelmeskedik és a csontok zörögve-csörögve hatalmas, élő emberi sereggé állnak össze. (10. vers). Ennek jelentése egyértelmű. A halott Izrael Isten cselekvése folytán életre kel a sírból és visszakerül hazájába. A kiszáradt csontok üzenetéből mindenki újból meg fogja tudni és felismeri, hogy Jahve az Isten.

Mi több, a második jelenetben két különálló fadarab ismét  egybeforr. Ez a déli (Júda) és az északi (Izrael) királyság újraegyesülését jelképezi, Dávid királysága alatt. A különvált nemzet ismét eggyé lesz.

Romlott világunkban szembeötlő a minket körülvevő bűn, és talán még Isten népének lelki kiszáradása is. Vívódunk, vajon ezek a lelki száraz csontok is újjáéledhetnek-e?  Isten azt kérdezi tőlünk: „Hiszed-e, hogy ezek a csontok újjáéledhetnek?” Szerintem Isten arra vár, hogy elhiggyük, Ő képes ezeket a XXI. századi kiszáradt szellemi csontokat is új életre kelteni.

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése