2014. augusztus 14., csütörtök

Mai szakasz: Ezékiel 48

Miközben az előző fejezet megrajzolta az új Izrael teljes határvonalait, a 48. fejezet azzal folytatja, hogy részleteiben bemutatja a föld 12 törzs közötti felosztását. Megfigyelhetjük, hogy minden törzsnek juttatnak földterületet. Az északi országrész törzsei, amelyek az asszír hadjárat óta megszűntek létezni, visszakapják földjüket. Minden törzs új kezdetnek örvendhet a sorsolás által nekik juttatott területen. A törzsek között van egy különleges vagy szent földterület. Ez a központi rész magába foglalja a középen elhelyezkedő Templomot, körülötte a papok és léviták tulajdonával. Ezt a területet szegélyezi a fejedelemnek juttatott földterület. Az izraeliták számára földjüknek ez a része az életük középpontját jelentette. Vajon mi életünk középpontjává tettük Istent? 

A központi területen fekvő új városnak tizenkét kapuja lesz, a tizenkét törzsről elnevezve, a Jelenések 21:12-ben leírt szent városhoz hasonlóan. Ezékiel leírása csúcspontján kinyilatkoztatja a város nevét. Azt várhatnánk, hogy a város neve az „Új Jeruzsálem” lesz, de nem ez a helyzet. A várost így nevezik: „Ott lakik az Úr”. Ezékiel könyvének központi témája Isten jelenlétével kapcsolatos. A könyv elején Izrael bűne elűzi Isten jelenlétét és az ítélet megérkezik. Most azonban Isten kijelenti Ezékiel által, hogy visszatér a helyreállított városba, a templomba és az Ő jelenléte mindenféle áldást hoz.

Milyen találó a megújított város neve: „Ott lakik Jahve.” Tulajdonképpen ez a kijelentés az egész Biblia témája. Mózes első könyvében Ádám és Éva bűne elszakított bennünket Istentől. A Biblia többi része Isten tevékenységét mutatja be, hogy helyreállítsa jelenlétét közöttünk. A történet csúcspontja Jelenések könyvében található, ahol Isten kijelenti, hogy Ő újra velünk lesz (Jel 21:3). Minden hívő várhatja, hogy ebben a csodálatos megújított városban éljen, amelyet Isten örök jelenléte tesz áldottá.

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése