2014. augusztus 12., kedd

Mai szakasz: Ezékiel 46

Ezékiel könyvének 46. fejezete folytatja a helyreállított Templom leírását, különleges hangsúlyt fektetve az istentisztelet módjára és az áldozatok helyes elkészítésére. Néhány fontos tanulságot leszűrhetünk: elsősorban azt, hogy az istentisztelet és annak rendje fontos. Másodsorban: a szombat kapcsolódik az istentisztelethez, és kulcsszerepe van Izrael megújult templomi szolgálatában. Különleges áldozatokat kellett bemutatni ezen a napon. Végül, a részletek fontosak és oda kell figyelni rájuk. Ezek mind olyan elvek, amelyeket követni lehet és követni kell még ma is.

A 19-24. versekben érdekes a konyhák leírása. A templomban nemcsak a papoknak volt különleges konyhájuk (19-20. vers), hanem a külső udvar négy szegletében is voltak nagy konyhák, amelyekben a nép számára főztek (21-24. vers). Miközben az égőáldozatokat teljesen elégették az udvaron, a közösségi és béke áldozatokat többnyire elfogyasztották. A papok megkapták a combot; a lapockát az egyéb papok, a többit pedig a nép fogyasztotta el (3 Móz 7:31-32; 10:14)

Ez azt jelentette, hogy különösen szombaton és ünnepnapokon, lakoma és közös ünneplés volt a Templomban. Miután szent légkörben megölték az áldozatot bűnért való engesztelésképpen, egy ünnepi időszak kezdődött. A fejedelem és a nép örömmel fogyasztotta el az ételt Isten jelenlétében. A héber kultúrában és a Bibliában a közös étkezés része az igaz istentiszteletnek és közösségnek. Így kellene lennie ennek ma is.
  
Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése