2014. augusztus 13., szerda

Mai szakasz: Ezékiel 47

Ezékiel könyvének 47. fejezete folytatja Izrael megújult Templomának, fővárosának és országának történetét. Egy olyan száraz országban, mint Izrael, a víz minden formájában egy létszükséglet. Ezékiel élénk képet fest arról, hogy Istennek milyen megoldása van a víz problémára. A helyreállított Izraelben Isten jelenléte valóságos és minden szükséglet kielégítéséről gondoskodik, beleértve a vizet is. Egy kis erecskeként kezdődik a Templom keleti kapujánál, és elkezd folyni a sivatag felé. Kevéssel több mint egy mérföld távolság után a kis erecske egy hatalmas folyóvá duzzad. Ez a folyó tovább halad, és felfrissíti a sós vizű Holt-tengert. Ez az Istentől jövő víz életet fakaszt. Fák növekednek, és gyümölcsöt teremnek hónapról-hónapra. A halak annyira elszaporodnak, hogy a halászok bőséges zsákmánynak örülhetnek. Az egész föld áldásban részesül az Isten jelenlétéből származó víznek köszönhetően.  

Noha ezek az események soha sem valósultak meg szó szerint Izrael életében, ez egy olyan erőteljes kép, hogy a Biblia későbbi írói ezt használják fel azoknak a lelki áldásoknak a leírására, amelyeket Isten ad. Jézus is alkalmazza ezt Jn 7:37-39-ben. Azt mondja, hogy a víz a Szentlélekre utal, aki a hívő embereknek adatik. A látomás fonalát János is felveszi Jelenések 22:1-2-ben, ahol az új földet bemutatja. Micsoda erőteljes kép azokról az áldásokról, amelyek Isten jelenlétéből származnak!  

Ez a fejezet az ország területének Izrael tizenkét törzse közötti felosztásával is foglakozik. A határok nagyon megközelítik azt, amit 4Móz 34:1-2 megad, de egy különbség nagyon szembetűnő. Miközben Mózes 4. könyvében csak a származás szerinti izraelitáknak adnak földet, de a helyreállított országban, amiről Ezékiel ír, az idegennek és jövevénynek is, ha gyermeket szülnek az országban. A nem izraeliták az izraelitákkal együtt kapnak földet, ami egy további bizonyítéka Isten kegyelmének, akinek a példáját a mások iránti irgalmasságban nekünk is követnünk kell.  

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése