2014. augusztus 5., kedd

Mai szakasz: Ezékiel 39

Ezt a fejezetet Góg és Mágóg végzetének vagy a gonosz erők pusztulásáról szóló fejezetnek is nevezhetnénk. Isten közbeavatkozására elpusztult az a hatalmas hadsereg, amely Izrael ellen támadt. A korábbiakban az ellenség Északról jött, Asszíria és Babilon, akik engedélyt kaptak, hogy leigázzák Izraelt bűneik miatt. Most Góg és Mágóg érkezett Északról, egy még erősebb ellenség. Magát Istent kérte Izráel, hogy mentse meg őket. Majd Ezékiel bemutatja az ellenség nagy erejét. Amikor végül legyőzték őket, még ennél is hatalmasabb módon nyilatkozott meg Isten Seregének felsőbbrendűsége. Góg zsákmányul szerzett fegyverei két évre való tűzifát biztosítottak Isten népének. Hét hónapig tartott csak eltemetni az ellenséges katonák holttesteit.

Végül mindez visszavezet bennünket Ezékiel fő és vissza-visszatérő mondanivalójához: Izrael végül megérti, hogy Isten küldte őket fogságba bűneik miatt, de kegyelmesen visszahozza és védelmezi őket. Ezután a nép tudni fogja, hogy az Úr az Isten (20. vers). Nem csak ez történik meg, hanem Isten Lelke is ki fog töltetni Izráel házára (29. vers).

Nincs olyan hatalmas ellenség, nincs oly nagy gonoszság, amit Isten ne tudna legyőzni. Ha fogságban vagyunk, mint ahogy Izráel volt, még ha bűneink fogságában is, Isten elég hatalmas és kegyelmes ahhoz, hogy megmentsen bennünket, és aztán tudni fogjuk, hogy Ő az Isten.

Isten ítéletének és győzelmének teljessége Góg felett jól látható a megszokott áldozati folyamat visszafordulásában. Általában emberek áldoznak állatokat. A 17-20. versekben madarak és mezei vadak eszik a leölt lovak és katonák húsát, mintegy áldozati ételt. Ez valóban elborzasztó kép, ugyanakkor világos tanítás is arról, hogy Isten teljes, megsemmisítő győzelmet tud aratni a legnagyszerűbb hadseregek és a világ legnagyobb hatalmasságai ellen is. Ők akartak másokat megszégyeníteni és leigázni, végül azonban ők szégyenülnek meg, és vereségük teljességre jut.

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok
Fordította: Liebhardt László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése