2014. augusztus 8., péntek

Mai szakasz: Ezékiel 42

Ebben a fejezetben folytatódik a Templomnak, a Templomhoz tartozó épületeknek és szolgálatoknak a részletes leírása. A 42. fejezet kifejezetten két témával foglalkozik: 1) A papok kamrái (1-14. vers) és 2) a külső falak méretei (15-20. vers). A papoknak lényeges szerepük volt a templomi szolgálatban. Mózes 4. könyvében szigorú utasításokat kaptak arról, miként végezzék feladataikat, és hogyan őrizzék meg a szentséget. A szentség a közönséges dolgoktól való elkülönülést jelentette úgy a magaviseletben, mint az öltözködésben.

Ezékielnél újra megjelenik a papok szentségre való felszólítása. Érdekes, hogy Ezékiel legfőbb aggodalma a papok öltözékével kapcsolatos. Mielőtt elhagyták volna a szent helyet és közönséges helyre léptek volna, papi ruhájukat le kellet vetniük és mindennapi ruhájukba kellett öltözniük. Miközben manapság nem követelünk meg minden részletet a papok viselkedésének követésével kapcsolatosan, megtanulhatjuk a tiszteletet, a tiszteletadást és szent dolgokhoz való komoly viszonyulást. Isten egy igazán különleges lény, aki arra vágyik, hogy mindennel, amit teszünk, még az öltözködésünkkel is Őt dicsőítsük meg. Minden Krisztusban hívő ember pap, ezért szentnek is kell lenni (1Pt 2:5, 9)

A külső falak méretei – 500 könyök minden oldala – a nagyságról, szimmetriáról, és egyensúlyról beszélnek. A Templom hatalmas épületkomplexumával látványában és művészi kivitelezésében lenyűgöző, és illik egy hatalmas Istenhez, a világmindenség Istenéhez, aki nemsokára megjelenik ott.

Ez betekintést ad nekünk abba, hogy Isten a rend Istene, aki odafigyel a részletekre. Amit Isten tesz, azt tökéletesen teszi. Micsoda példa számunkra!

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése