2014. augusztus 10., vasárnap

Mai szakasz: Ezékiel 44

Az előző fejezet (Ezékiel 43) utolsó része, amely az oltárról és annak felszenteléséről beszélt, valamint jelen fejezet (Ezékiel 44), különleges szabályozásokat tartalmaznak a Templommal és a papsággal kapcsolatban. A 43. fejezet 12. versében Ezékiel a „Templom törvényéről” beszél. Noha a jelen fejezet témája szerteágazónak tűnik, az egész beilleszkedhet a „Templom törvénye” címszó alá.  

A fejezet első szakasza a fejedelemmel (politikai uralkodó) és a keleti kapuval foglalkozik. A keleti kaput folyamatosan zárva kell tartani, mert itt vonult be Isten a Templomba. Ez megerősíti Ezékiel 43:7-et, amely kijelenti, hogy Isten soha többé nem fogja elhagyni Templomát. Nem lesz még egy kivonulása Istennek, mert a kapu örökre zárva van. Amikor valaki bemegy a templomba, a bezárt keleti kapu arra emlékezteti, hogy Isten örökre az Ő népével van.

A fejezet többi része azzal foglalkozik, hogy ki mehet be a Templomba, ugyanakkor a papok szolgálatával is. Ennek a szakasznak több törvénye párhuzamos a Mózes 3. könyvében kapott törvényekkel, különösen Mózes 3. könyve 17-26. fejezeteivel. Az alapelv 3Móz 19:2-ben található: „Szentek legyetek, mert én az Úr, a ti Istenetek szent vagyok.” A papoknak és ezeknek a törvényeknek arra kellett tanítaniuk a népet, hogy különbséget tegyenek a szent és a közönséges, a tiszta és a tisztátalan között. Ha az emberek Istenhez akarnak közeledni, szenteknek kell lenniük az által, hogy elkülönülnek a bűntől és a gonoszoktól.

A bűn egy olyan dolog, ami Isten ítéletéhez és Isten jelenlétének elvesztéséhez vezetett. Izrael helyreállított városában a bűnt el kellett választani Istentől, azért, hogy Isten jelenléte ott maradhasson. Ezékiel minden szabályának ezt a szentséget és Isten jelenlétét kell elősegítenie. A bűntől való elszakadás és az Isten iránti szentség jelentenek-e ma nekünk valamit?

Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése