2014. augusztus 9., szombat

Mai szakasz: Ezékiel 43

Ezékiel könyve 43. fejezetének első szakasza (1-12. vers), amely elevenen leírja Isten dicsőségének visszatérését a Templomba, ténylegesen a könyv csúcspontja. Igen élénken írja le Isten ítéletét a bűnös Izraelen azokkal a drámai lépésekkel, ahogy a Mindenható jelenlétének a dicsősége fokozatosan eltávozik a Templomból. Ezt a jelenetet Ezékiel könyvének 10. és 11. fejezetei tartalmazzák. Ez az eltávozás megfordul a 43. fejezetben, amint Isten dicsősége visszatér a megújított Templomba a keleti kapun át, azon az útvonalon, ahol eredetileg elhagyta a Templomot. A felújított Templom, amelyről Ezékiel a 40-42. fejezetekben beszél, csak akkor tölti be szerepét, amikor Isten visszatér oda. Ez történik meg a 43. fejezetben. Ez viszont megalapozza a könyv további részét, amely leírja a templom szertartásait, az új várost és az új országot. Mindezek csúcspontját láthatjuk a város nevében: „Ott lakik az Úr” (Ez 48:35)   

Ez az üzenet annyira fontos, hogy Isten maga beszél és küldi el Ezékielt, hogy hirdesse azt Izraelnek. Ez után megadja a Templom részletes leírásának célját (10. vers). A megújított Templom célja, hogy segítse Izraelt szégyenkezni egykori bűnei miatt, hogy megbánja azokat és kövesse a rendeléseket és törvényeket, amelyeket Isten adott.

Ennek a történetnek mai tanulságai is vannak. Mennyire fontos számunkra Isten jelenléte? Rendelkezhetünk szép épületekkel, gyülekezetekkel és szervezetekkel, de vajon Isten ott van-e bennük? Megengedtük-e Isten helyreállító kegyelmének, Isten szerető jelenlétének, hogy érintse a szívünket és vezessen el oda, hogy szégyelljük bűneinket és teljes szívünkből imádjuk Őt?
Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése