2014. augusztus 7., csütörtök

Mai szakasz: Ezékiel 41

A 41. fejezetben egy több fejezeten átívelő leírás kezdődik a Templomról és a körülötte levő városról. A 40. fejezet a négy templom kapuról és a hozzájuk kapcsolódó épületekről beszél, ez a fejezet pedig magának a templom épületének a tervrajzát és méreteit adja meg.   

Ezen a ponton két kérdés tűnik ésszerűnek: 1. Miért olyan fontos az épületszerkezet és a méretek ennyire aprólékos részletezése? 2. Miért olyan lényeges Ezékielnek lejegyezni ezeket a részleteket, és miért kell erre kilenc fejezetet áldozni? Vajon egy átlag izraelitát érdekel-e ez egyáltalán?

Az első kérdésre azt válaszolhatnánk, hogy a részletes leírás a helyreállítás ígéretét konkrét, kézzelfogható és valóságos dologgá teszi. Az emberek megláthatják, hogy mi Isten terve. Az aprólékos részletek világossá teszik azt, hogy amit Isten a jövőben megújít, az sokkal nagyobb és jobb annál, mint ami korábban volt. Izrael bűne nem csökkenti annak az értékét, amit Isten a jövőben velük szándékszik megtenni, hanem az új felülmúlja a régit. A Templomban Istennek a Sekinában megjelenő dicsősége az Úr Izraelért végzett tevékenységének a középpontját jelentette, ezért minden részlet jelentőséggel bírt a nép számára.

A második kérdést nehezebb megválaszolni. Mivel ez a leírás szó szerint soha nem teljesedett be, nehéz értelmezni ezeket a fejezeteket, azonban sok értelmezési kísérlet látott már napvilágot. Annak, amelyik nekem a leginkább tetszik, két része van: 1. Isten azzal a reménnyel állította helyre Izraelt, hogy ez megújuláshoz, lelki ébredéshez és az Istenhez való hűséghez vezet. Izrael azonban nem úgy válaszolt, ahogy Isten szerette volna, ezért ez a látomás, amely ezen a reményen alapult, nem teljesedett be szó szerint. 2. Annak ellenére, hogy Izrael kudarcot vallott, ebben a látomásban olyan elvek és részletek találhatók, amelyek részét képezik Isten népével kapcsolatos végső helyreállítási tervének. Ezért van az, hogy olyan sok Ezékiel könyvéből származó idézetet találunk a Jelenések könyvében.

Ez nagyon fontos számunkra, mert Isten meg fogja valósítani mindenre kiterjedő tervét az új égen és új földön az új Jeruzsálemmel, függetlenül attól, hogy hány ember válaszol pozitívan Isten hívására. Ezért válaszoljunk örömmel Isten irántunk való nagy szeretetére!
Jon Dybdahl
Walla Walla Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése