2015. február 11., szerda

Mai szakasz: Apostolok cselekedetei 13

Isten időzítése tökéletes. Újra és újra találunk erre utalást a Szentírásban. Csak két hivatkozást emelnék itt ki. Amikor eljött az ideje, hogy az Ádámnak és Évának a Megváltóról adott ígéret beteljesedjék, Jézus megszületett Betlehemben. A Bibliában így olvashatjuk: „kibocsátotta Isten az ő Fiát . . . hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot.” (Gal 4:4-5) Miután Jézus lefizette a megváltásunk árát, és kész volt visszatérni a mennybe, azt mondta a tanítványainak, itt az idő „elmondani a világnak” (Mt 28:18-20). Mondjuk el mi is!

A tanítványok engedelmeskedtek, betöltekezve a Szentlélekkel! Ők lettek az újtestamentumi hívők, akik Jézus születésének, szolgálatának, keresztre feszítésének és feltámadásának jelenvaló igazságát hirdették karöltve az ígérettel, hogy Ő visszatér, és örökre magához veszi megváltottait. Ahogy az Apostolok cselekedeteit és az Újszövetség további részeit olvassuk, sok párhuzamot találhatunk az alázatos, elhivatott hívők által alapított apostoli egyház és Isten szintén alázatos és elhivatott hívők által alapított végidei egyháza között.

Az 1-3. versek a korai keresztények egy csoportjáról beszélnek Kr. u. 45 körül, akik az Úrnak szolgáltak Antiókiában. Ők a Szentlélektől indíttatva odaszentelik Pált és Barnabást az „új munkára”, hogy elvigyék a világra Megváltónk, Krisztus üzenetét. Hasonlóképpen 1852-ben a korai adventisták egy Úrnak szolgáló csoportja az Amerikai Egyesült Államokban, a New York állambeli Rochesterben a Szentlélektől vezettetve kijelölte Hiram Edsont és John N. Loughborough-t az „új munkára”, hogy a jelenvaló igazságot, a hetedik napi szombat és Krisztus második eljövetele üzenetét hirdessék a világnak. James White testvér ezt mondta Hiram Edsonnak: „Fogd öreg Charlie lovat és a fogatot, vidd magaddal Loughborough testvért egy hathetes körútra New York állam délnyugati részére, és gondoskodj róla, hogy elkezdje prédikálni az üzenetet” (J. N. Loughborough: Csodák az életemben, 31. oldal)-

A 42-49. versek elmondják, hogy Pál és Barnabás komolyan vették az evangelizáció munkáját, amire megbízatást kaptak, és ezrek fogadták el Jézus Krisztust, mint Urukat és Megváltójukat. Ma majdnem 20 millió hetednapi adventista tagja van Isten egyházának a világtörténelem utolsó napjaiban, ami bizonyítja, hogy Edson, Loughborough és társaik komolyan vették a rájuk bízott feladatot. De mi a helyzet veled és velem? Vajon komolyan vesszük a küldetésünket, hogy elmondjuk a világnak: Jézus hamarosan visszajön?

Alice Voorheis
nyugalmazott nevelési osztálytitkár
jelenleg az Adventist Heritage Ministry munkatársa
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése