2015. február 6., péntek

Mai szakasz: Apostolok cselekedetei 8

A Szentlélek központi szerepet játszik abban a két történetben, amelyek a fejezet legnagyobb részét alkotják. Az első történetben Filep samáriai evangelizációja nyomán Simon mágus megkeresztelkedik, amely esemény után pénzt ajánl fel Péternek és Jánosnak, hogy a Szentlélek hatalmát megvásárolja. Péter Simonnak adott válasza, aki megpróbált üzletelni Istennel példanélküli, és komoly figyelmeztetésként szolgál számunkra: „A te pénzed veled együtt vesszen el, mivel azt gondoltad, hogy az Istennek ajándéka pénzen megvehető” (20. vers).  

Van esélye annak, hogy mi is megpróbáltuk megvásárolni Isten ajándékát. Talán mi nem adtunk egy pénzzel tömött borítékot a lelkésznek azért, hogy adja nekünk a Szentlélek hatalmát, esetleg pénzt helyeztünk el az adakozási kosárba azzal a határozott meggyőződéssel, hogy Isten most már köteles valamivel megáldani bennünket. Vagy esetleg úgy gondoljuk, hogy Isten tartozik nekünk valamivel cserében a mi jó cselekedeteinkért. Úgy gondoljuk, hogy Isten tartozik nekünk az örömmel, békével vagy a sikerrel azért, mert megtartjuk a szombatot, tiszteljük a szüleinket és nem lopunk. Ezzel szemben a mi igazságunk Isten előtt olyan, mint a szennyes és megfertőztetett ruha.

Később a 8. fejezetben a Szentlélek elküldi Filepet, hogy beszéljen a szerecsen komornyikkal, az etióp királynő hatalmas kincstárnokával. Lenyűgöző azt látni, ahogy a Szentlélek dolgozik az emberek szívében. A komornyik tájékozatlanságára adott válaszként, hogy kiről is beszél Ézsaiás könyve, Filep „beszélni kezdett, és az Írásnak ebből a helyéből kiindulva hirdette neki Jézust” (35. vers). Filep segített a komornyiknak, hogy az írásokból megértse, hogy Jézus a Messiás. A komornyikot a Szentlélek meggyőzte és azonnal kérte a keresztséget, amikor ezt mondta: „Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia” (37. vers).

Miután mindketten feljöttek a vízből, a Szentlélek elragadta Filepet és a komornyik pedig „örvendezve haladt tovább az útján” (39. vers). Az öröm a Szentlélek ajándéka. A gazdag komornyik nem próbálta megvásárolni azt.

„Drága Istenem! Formálj engem, hogy olyan legyek, mint az etióp komornyik, és ne olyan, mint a mágus. Add, hogy szorgalommal tudjam tanulmányozni a Szentírást! A szívemet győzze meg a te Szentlelked naponta. Jellememet mossa meg a Szavad élő vize. És hadd járjam az én utamat a Benned való örömben a mai napon is. Ámen!”

Andrew McChesney
az Adventist Review hírszerkesztője


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése