2015. február 14., szombat

Mai szakasz: Apostolok cselekedetei 16

Pál egy lelkész volt vagy inkább misszionárius. Az első missziós útja során megtértek csoportjait gondozta Kis-Ázsiában, de szívében eldöntötte, hogy elmegy oda, ahova még Krisztus egyetlen követője sem jutott el. Jézus evangéliumáért bátor és félelemtől mentes volt. Tudta, hogy még a legkeményebb pogány is megváltozhat, megindíthatja őt az élő Isten kegyelme, hiszen Jézus őt magát is megváltoztatta. 

Istennek különleges terve volt Pállal. Tróásban Pál egy látomást kapott, hogy menjen Macedóniába, Görögország északi részére. Ez valóban messze volt otthonától! Filippiben, ahol a római veteránok egy kolóniája volt található, rájöttek arra, hogy a településen nincs zsidó zsinagóga, de találtak istentisztelőket, akik szombaton a folyó partján gyűltek össze. Nem kétség, hogy sokat imádkoztak Isten különleges vezetéséért. Nos, Lídia volt az, aki elsőként válaszolt az evangélium hívására, aki gazdag kereskedő volt, és ő lett az első európai megtérő. Sátán meglepődhetett. Rájött arra, hogy „betörtek a birodalmába” (Az apostolok története, 141. oldal), ezért ellentámadásba lendült egy jövendőmondó lány által, akit az ő lelke megszállt. A támadás nagyon egyértelmű volt. Ahelyett, hogy igaztalan dolgokat mondatott volna ki vele, igazat mondott az apostolokról. Egy démontól megszállt lány mutatja be az apostolokat, ami összezavarta az embereket, és pontosan ez az, amit Sátán akart. Amikor Pál elhallgattatta a démont, a lány tevékenységéből üzleti hasznot húzók letartóztatták az apostolokat és börtönbe vetették őket.     

Mi lenne, ha ez történt volna meg veled, miután hűségesen végezted volna Isten munkáját ott, ahová Isten egyértelműen küldött téged? Hajlamos lennél a csüggedésre ilyen helyzetben? Pál és Silás úgy küzdött a megkínzás és fájdalmak ellen, hogy imát énekeltek Isten dicsőítésére. Emlékszem arra, hogy évekkel ezelőtt, hogyan tanultam meg a leckét, hogy imát énekeljek az Úrnak (2Krón 20:21-22). Olvasd el a történet többi részét is: angyalok jöttek el, hogy meglátogassák őket, akik földregést idéztek elő, amikor földet értek. Jézus Lelkének édes jelenléte árasztotta el a börtönt, és minden rab hallgatta az énekeket és feszülten figyelték az apostolokat, akik egyetlen mozdulatot sem tettek meg azért, hogy megszabaduljanak. A börtönőr megdöbbent, amikor rájött arra, hogy a magasságos Isten szolgáinak a jelenlétében van, és bocsánatért és a megváltás ismeretéért könyörgött.

Filippiben Lídia és házanépe, a volt ördöngös szolgálólány, aki úgy döntött, hogy Krisztus követője lesz (Az apostolok története 142. oldal), a börtönőr és egész családja Jézus tanítványaivá lettek. Ezek az első európai keresztények, „az apostol által megtértek közül a filippiek voltak a legszeretetteljesebbek és leghűségesebbek” (Az apostolok története 257. oldal). Amikor Isten irányítja az életed, megtért emberek lesznek az eredmény.

Ron E. M. Clouzet
az Ézsak-amerikai Divízió Evangelizációs Intézetének igazgatója
az Andrews egyetem teológia és missziológia professzora


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése