2015. január 19., hétfő

Mai szakasz János 11

A mai fejezetünkben szereplő történetben Jézus nem azonnal gyógyít. Hírt kap egy vészhelyzetről, konkrétan arról, hogy siessen barátjához, Lázárhoz, és gyógyítsa meg. Ő pedig azt válaszolja, ne aggódjanak, Lázár csak alszik, hiszen a halál olyan, mint az alvás. Lázár Bethániában élt, kevesebb mint három kilométernyire Jeruzsálemtől, keleti irányban. Az álmos kisváros az Olajfák hegyének keleti lejtőjén volt található. Jézus gyakran imádkozott ott, és sokszor vendégeskedett Lázár és két nővére házában. Olyan jó barátok lettek, mintha egy családot alkottak volna. Vajon miért várta meg Jézus, hogy akit annyira szeret, meghaljon? (lásd 3. vers) Azért, hogy Isten dicsősége nyilvánvalóvá váljon, mint ahogy történt ez a vakon született ember esetében is, aki visszanyerte látását (Jn 9:3); hogy a tanítványok higgyenek (15. vers). 

János evangéliuma 11. fejezetében Jézus válaszol arra a kérdésre, amit korábban tettek fel neki. Valóban istenkáromlást szólt, amikor azt állította, hogy Ő Isten Fia? Egyesek azt gondolták, hogy igen. Jézus azt mondja, csak akkor higgyenek Neki, ha az Atya dolgait cselekszi, de ha azt cselekszi (feltámasztja Lázárt), abból tudni fogják, hogy Ő az Atyában van, az Atya pedig Őbenne. 

Jézus korábban már visszahozott az életbe két személyt: 1) Jairus leányát, ekkor csak egy szót szólt; 2) és a távolból meggyógyította egy római százados szolgáját Kapernaumban. Ebben a fejezetben azonban arról olvasunk, hogy Jézus hagyja, hogy Lázár négy napig holtan feküdjön a sírban, mégpedig azért, hogy senkinek se legyen kétsége afelől, hogy valóban halott. Afelől sincs kétség, hogy Jézus valóban a feltámadás és az élet. Ez nem csak arra vonatkozik, hogy visszahozza a testi értelemben halottat az életbe, hanem arra is, hogy életet ad a lelki halottaknak is. Jézusnak önmagában van az élete, és általa mi is megtapasztalhatjuk, milyen az új(abb) élet. Még ha úgy is érzed, hogy már négy napja, vagy akár negyven éve lelkileg a sírban fekszel, a feltámadás Megváltója, aki az Életadónk, nem feledkezett el rólad! Szeret téged! Engedd, hogy megnyerje számodra a lelki csatákat, és megújult életed adjon neked! 


Christopher Bullock
lelkipásztor, Atlanta, Georgia
Észak-amerikai Divízió


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése