2015. január 10., szombat

Mai szakasz: János 2

Az Ószövetségben Mózes első könyvének 1. és 2. fejezetében olvashatunk arról, hogy Isten megalapítja a házasságot, mint az első intézményt, és áldásul szánja azt az emberiség számára. Az Újszövetségben János evangéliumának 2. fejezetében Jézus azzal kezdi meg szolgálatát, hogy a galileai Kánában részt vesz egy menyegzőn, és ott teszi első csodáját. Nem tudom, a kedves olvasó hogy van ezzel, de számomra ez azt üzeni, hogy a házasság nagyon fontos Isten számára, és mindazok, akik az Ő tanítványainak vallják magukat, jól teszik, ha komolyan és tisztelettel tekintenek a házasság intézményére.

Az esküvőről szóló beszámoló egyszerre lenyűgöző és tanulságos. A szűkös anyagi helyzetben lévő ifjú pár, akik valószínűleg Mária rokonai voltak, az esküvő egy pontján sajnos kínos helyzetnek nézett elébe a rokonok és barátok előtt. Úgy tűnt, a bor elfogy, mielőtt a hagyományos, hét napos ünnepség véget érne. Mária meghívottjaként Jézus nem csak a szégyentől menti meg az ifjú párt, hiszen mintegy 680 liternyi bort biztosít számukra, miután Mária a segítségét kéri, de ráadásként a legfinomabb szőlőlét adja nekik, amit valaha ízleltek.

A menyegzőn történt dráma mélyebb értelemmel bír, mint azt felületes olvasással észrevehetnénk. „A víz az Ő halálában való keresztségét ábrázolta, a bor pedig vérének kiomlását a világ bűneiért. Emberi kezek hozták a vizet a megtöltendő vedrekbe, de egyedül Krisztus szava tudott életadó erőt adni belé” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 116. oldal).

Ez a fejezet azzal a történettel fejeződik be, hogy Jézus megtisztítja a templomot a kereskedőktől, akik üzleti célokra használták fel a területet. Ez közvetlenül a zsidó húsvét kezdete előtt történt. A lelki tanulság nyilvánvaló. Ha komolyan elhatározzuk, hogy tiszteljük Istent, akkor nem folytathatunk olyan szokásokat, amelyek nincsenek összhangban az Ő országával.

A két történet között egyértelmű a kapcsolódási pont. Emberi gyengeségünkben sosem találhatunk megfelelő lelki erőforrást. Mindazonáltal, ha behívjuk Jézust az életünkbe, Ő olyan bőséges forrásokat biztosít számunkra, ami legvadabb képzeletünket is felülmúlja.

Nyissuk meg szívünket ma is Jézus előtt!

Willie Oliver
a Generál Konferencia

Családi Szolgálatok Osztályának vezetője


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése