2015. január 20., kedd

Mai szakasz: János 12

Mindössze hat nappal húsvét előtt Jézus visszatért Lázár otthonába, és együtt vacsoráztak. Sok zsidó volt Bethániában amikor Lázár halott volt. A gyakorlat szerint ugyanis a gyászolók siratókat béreltek föl, és mivel Jeruzsálem igen közel volt, a barátok és a felbérelt siratók is eljöttek, hogy találkozzanak a feltámadt Lázárral.  

Vessük ezt össze azzal, ami ezután történt. Mária elővett egy üveg nárdusból való kenetet, aminek az árát egy évi béréből gyűjtött össze, megkente vele Jézus lábait, majd a saját hajával törölte meg. Senki nem fizetett neki ezért a tettéért! Mária olyan szeretetről tett tanúbizonyságot, amilyenről senki más. Egy évnyi keresetének árából vett kenetet öntött Jézus lábaira! Igazán, lélekből imádta Istent! Júdás kritizálja a tettét, mert ő magának akarta a pénz egy részét. Milyen  hamis istenimádat és önző lelkület!

A zsidók nagy tömege hallotta, hogy Jézus ott van, és Lázárt is látni akarták. Milyen ironikus, hogy a főpap éppen azért akarta megöletni Jézussal együtt Lázárt is, mert ő volt az élő bizonyíték arra, hogy Jézus a Messiás,  aki – legalábbis ők úgy gondolták – a római jog szerint fenyegette a nemzet biztonságát.

Egy ideig sok zsidó hitt Jézusnak. Még üdvözölték is pálmaágakkal és hozsannát zengtek, amint Jézus a szamárcsikó hátán belépett Jeruzsálembe. Jézust Messiásként üdvözölték, hiszen arra áldásai és gyógyításai adtak bizonyítékot, és a pálmaágak lengetése olyan volt, mintha a római ellenség előtt a nemzeti lobogót lengetnék. Volt hit és hitetlenség a zsidók és vezetőik között, de néhányan, akik hittek, féltek megvallani Jézusba vetett hitüket (Jn 12:42-43). Ha tudták volna, hogy mi fog bekövetkezni a következő vasárnap, a feltámadás napján!

Te hogy állsz ezzel? Hiteles vagy hiteltelen hívő vagy? Igaz, vagy hamis istenimádó vagy? Legyünk őszinték a hitünkben, és imádjuk az Atyát Jézus nevében! „De eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul” (Jn 4:23).

Christopher Bullock, M.Div.
lelkipásztor, Atlanta, Georgia
Észak-amerikai Divízió
Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése