2015. január 24., szombat

Mai szakasz: János 16

Jézus távozik! A tanítványok rettegnek. A Mester jelenléte adott nekik békességet, és Ő ennél is többet ígért (Jn 14:27). Életükben az volt a legfontosabb, hogy Vele legyenek (Mk 3:14) és megismerjék Őt, hogy tudják cselekedni az Atya dolgait (Jn 6:28-29). Most pedig kijelenti nekik: „Eljön az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez” (16:2 – új prot. ford.). Majd azt is mondja: „De most elmegyek ahhoz, aki elküldött engem” (16:5a). Képzeljük el a tanítványok kétségbeesését és zavarát! Talán ezt kérdezgették magukban: „Ő elmegy, mi pedig maradunk, hogy megöljenek bennünket?”

Jézus azonban feltárja előttük a terv következő részletét, mégpedig azt, hogy elküldi hozzájuk a Közbenjárót, a Vigasztalót. A görög parakletos szó azt jelenti: „aki mellettünk jön”. Ez pedig a tanítványok javára történik (16:7). Vajon meggyőződtek már erről? Jézus így szól hozzájuk: „Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni” (Jn 16:12). „Na, várj csak, Jézus! Éppen most mondtad, hogy az emberek meg fognak ölni bennünket Isten nevében, Te pedig nem maradsz velünk?” Mit érezhettek a tanítványok abban a pillanatban?   

Nekünk is vannak ilyen pillanataink, igaz? Ha nem látjuk tisztán ISTEN terveit, és összezavarodunk emiatt, az bizony nagyon kimerítő lehet. Hogyan kezeljük az ilyen helyzeteket? Gyengül a hitünk, vagy erősebben kapaszkodunk Jézusba, mint bármikor? Ha az élet hétköznapi kihívásai közepette gyakoroljuk a hitünket, ez által felkészülünk a nagyobb próbákra, amelyek utunk során várnak ránk.  Milyen próba vár rád most? Erősen kapaszkodsz Jézusba? A Szentlélek veled van, ha kéred. Az Atya megad mindent, ha Jézus nevében kérjük. „… kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen” (16:23-24).

Jézus megjövendöli, hogy tanítványai szétszóratnak majd, de megígéri nekik: „Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” Küzdesz most valamivel? Légy bátor, fogadd be az Ő békességét és a Szentlélek kenetét, kapaszkodj Jézusba, mert Ő legyőzte a világot!

Christopher Bullock, M.Div.
lelkipásztor, Atlanta, Georgia
Észak-amerikai divízió


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése