2015. január 29., csütörtök

Mai szakasz: János 21

Úgy tűnik, mintha ez a fejezet egy extra befejezése lenne az evangéliumnak, mert János bizonyos értelemben már befejezi mondandóját a 20. fejezet 31. versében. Ezt a fejezetet János annak szenteli, hogy világossá tegye a feltámadt Jézus missziós küldetését a világ számára. Jézus a Tibériás-tenger partján találkozik a tanítványaival, akik a csodálatos halászat alkalmával 135 halat fogtak. Jeromos, a későbbi egyházatya rámutat arra, hogy ez egy tökéletes fogás, mert abban az időben összesen 153 halfajtát ismertek. Számára ez a világszéles küldetést jelentette, amit Jézus a tanítványaira bízott. Nekik emberhalászoknak kell lenniük a világ minden nemzete között.    

Elmegyek halászni – mondta Péter, és másik hat tanítvány csatlakozott hozzá. Mivel Jézus már nincs közöttük, visszatértek ahhoz, amihez értenek, de nem fognak egy halat sem. Ekkor Jézus megjelenik a parton, és ezt mondja: „Vessétek ki a hálót a hajó jobb oldalán” (6. vers). Ez egy csodálatos halfogás volt, úgy hogy a hálók nem szakadtak el. Három és fél alatt a tanítványok hozzászoktak a csodákhoz. Az első csodálatos halfogás alkalmával a hálók szakadoztak és Péter kijelentette: „Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!” (Lk 5:8). Jézus elhívta őket a halászásból, hogy emberhalászok legyenek, és most eljön, hogy megerősítse a küldetésüket, és helyreállítsa Péter elhívását, hogy kövesse Őt. Pétert teljes nevén szólítja meg azért, hogy hangsúlyozza a kérdés komolyságát: „szeretsz-e engem?” Háromszor kérdezi meg Pétert és Péter háromszor válaszol igennel, de a harmadik alkalommal elszomorodik és egyszerűen így válaszol: „Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged” (17. vers). Jézus így válaszol neki: „Legeltesd az én bárányaimat!”, „Őrizd az én juhaimat!”, „Legeltesd az én juhaimat!”

Igen, Jézus tudja, hogy Péter szereti Őt, de vajon ez a szeretet magába foglalja-e az előtte levő küldetésnek való engedelmességet? Szükség van a halfogásra, de a tanítvánnyá tevésre, a bárányok és juhok táplálására is. A megtértekről gondoskodni kell. A hívőket tanítvánnyá kell tenni. Jézus megjövendöli Péter halálát, amely által megdicsőíti az Istent, és ez után ezt mondja: „kövess engem!” (19. vers). Péter felajánlása, hogy az életét is odaadja, be fog teljesedni (Jn 13:37). A még mindig hirtelenkedő Péter tudni akarja, hogy mi lesz János sorsa. Jézus azt mondja, hogy nem számít, te csak kövess engem, és ne foglalkozz másokkal.

Az idők változnak, az emberek alapjában véve nem. Annyira hajlamosak vagyunk arra, hogy mások életét figyelgessük, hogy intézkedjünk és kidolgozzuk számukra a részleteket. De Jézus egyszerűen azt mondja nekünk: „Te csak kövess engem!” János befejezi az evangéliumát, az ő bizonyságtétele teljes, de nem írt le minden tettet, amelyet Jézus cselekedett. Ám amire szükségünk van ahhoz, hogy a Jézusban való hitre és életre eljussunk, azt leírta.

Christopher Bullock
lelkipásztor, Atlanta, Georgia
Észak-amerikai Divízió


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése