2015. április 27., hétfő

Mai szakasz: Filippi 3

Ez a fejezet igazán megérdemli az „összehasonlítások fejezete” címet. Pál vívmányai, amelyeket rengeteg zsidó elsődlegesnek tekintett abban az időben, mint a körülmetélés, a nemzeti büszkeség, lelki vezetői kiváltságok, törvény szerinti igazság, tökéletesek voltak test szerint (4-6. vers). Azonban amikor Pál ezeket a dolgokat Krisztus kimagasló értékéhez hasonlítja, az emberi eredmények értéktelennek bizonyulnak (7. vers). Fontos, hogy lecseréljük a mások által értékesnek tekintett értékeinket a Krisztus szerinti értékekre, miközben a saját eredményeinket és veszteségeinket szemétnek ítéljük.

Legtöbben fontosnak tartjuk a kapcsolatokat – egészséges kapcsolat a családdal és szeretteinkkel, és erős kapcsolat Istennel. Igenis ezek azok a kapcsolatok, amelyekre halálos ágyunkon minden ember vágyik.

A 14. versben megtalálhatjuk az összehasonlítások értékét. Igaz, hogy az összehasonlítás megöli az elégedettséget, de az is igaz, hogy sohasem tudhatunk meg dolgokat, ha nem hasonlítgatunk. Pál saját életének arra a jelenetére összpontosít, amikor Saulból Pállá változott. Ezután felszólítja a gyülekezetet, hogy felejtsék el a múltat, mivel az rabbá tehet minket. Arra kéri az olvasóit, hogy inkább a jövőre figyeljenek, mivel ott van minden reményük. Sohasem szabad elfelednünk, hogy honnan jöttünk, és milyen események formáltak minket, de nem  szabad engednünk, hogy a múltra figyeljünk az állampolgárságunk helyett – mely a mennybe szól (20. vers). Ez azt is jelenti, hogy Jézus Krisztusban igyekezzünk elérni a célunkat.

Adja az Úr, hogy elérjük ezt a célt, bárhol is dolgozunk Istenért ma!


Edward A. Appollis
Helderberg College
Dél-Afrika
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése