2015. április 28., kedd

Mai szakasz: Filippi 4

Ez a fejezet a gyakorlati keresztény élethez nyújt segítséget. Pál megnevez egy olyan dolgot, mely az örömöt meg tudja keseríteni: ez az emberek közötti egyet nem értés. Ebben az esetben két személy nem ért egyet (2. vers). A vita elég komoly lehetett, hogy még ebben a nyilvános levélben is meg van említve. Pál bátorítja a két hittestvérnőt, hogy éljenek harmóniában Istennel és egymással. Ez egybevág a harmadik fejezet témájával, ahol Pál arra buzdít minket, hogy mások szükségleteit helyezzük a sajátunk elé.

Az a mondás, hogy „talán nem az vagy, akinek hiszed magad, viszont a gondolataid megmutatják, ki vagy valójában” tisztán  látszódik a 8. versben. Vagyis a gondolataid megjelennek a cselekedeteidben, melyek visszahatnak a személyiségedre. Ezért Pál buzdítja az olvasót, hogy koncentráljon a jóra és szépre az életben, ez segíthet pozitívnak lenni ebben a negatív világban. A nyolcadik versben hív, hogy elmélkedjünk ezekről az erényekről, a kilencedikben pedig már arról van szó, hogy gyakoroljuk is ezeket. Az ilyen alapelveknek kellene meghatároznia minden keresztény  szórakozási és szabadidős tevékenységet.

Az öröm alapja minden szituációban az elégedettség, és ez különösen igaz Pálra, aki épp börtönben volt a levél írásakor (11. vers). Szükségünk van arra, hogy megtaláljuk az elégedettséget anélkül, hogy folyamatosan még elégedettebbek szeretnénk lenni.
A kérdés az elégedettségre: „Elégedett vagyok? Vagy őrülten folyton keresem a következő lehetőséget a többhöz, nagyobbhoz és jobbhoz? A megelégedettség visz örömöt bármilyen helyzetbe, melybe kerülhetünk. Ahogy korábban megjegyeztem, „az összehasonlítás megöli az elégedettséget.”

A 13. vers hangsúlya Krisztuson van, aki erőt ad. Ez az emberi akarat és isteni hatalom egyesülése. Hatalmas dolgokat tudunk tenni, de nem a saját erőnkből, hanem mert Istentől függünk. Ezért megálljuk helyünket ma is, és megragadjuk az utunkba kerülő lehetőségeket, nem azért akik vagyunk, és mondjuk reggel reggeliztünk, hogy legyen erőnk, hanem mert kapcsolatunk van az élő Istennel.
A Filippi levél összefoglalását már felfedeztük: az ÖRÖM akkor lesz jelen az életünkben, mikor Jézust helyezzük az első helyre, másokat utána, és a sor legvégére önmagunkat.



Edward A. Appollis
Helderberg College
Dél-Afrika
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése