2015. június 14., vasárnap

Mai szakasz: 1 Péter 3

A gyakorlati tanácsok sorát folytatva Péter a férjeket és feleségeket inti, hogy tiszteljék és szeressék egymást, „mint akik örököstársak az élet kegyelmében” (7. vers). A nők figyelmét arra hívja fel, hogy a krisztusi magatartás az, ami sokkal inkább vonzóvá teszi őket, mint a külsőségek és egyéb figyelemfelkeltő praktikák. Isten nem áldja meg azt a férjet sem, aki zsarnokként bánik feleségével és önző módon uralkodik felette.

Péter minden keresztényhez intézi felszólítását, hogy azonos lelkületben éljenek. A Hetednapi Adventista Bibliakommentár szerint a 8. versben szereplő egység nem egyformaságot jelent.  Mindazonáltal Péter elismeri, hogy előfordulhatnak nézetkülönbségek, ezért arra ösztönzi a hívőket, hogy szeressék egymást, udvariasan és együttérzően bánjanak egymással a viszálykodás, vagy csúfolódás helyett.

Egyeseket megzavarhatnak a 18-20. versek, arra gondolván, hogy Jézus, vagy Noé a pokolban lévő embereknek prédikálta az evangéliumot.  Krisztus valójában a Szentlélek által (19. vers) a bűn börtönében sínylődő embereknek (Zsolt 142:8.) hirdette a szabadulást.

Az egyik legnagyobb felelősségünk, amire Péter itt, a 15. versben buzdít minket: „Mindig legyetek készen megfelelni mindenkinek, aki számon kéri tőletek a bennetek élő reménységet. De szelídséggel, félelemmel és jó lelkiismerettel tegyétek!”

A Szentírás gondos, imádságos tanulmányozása, mellyel Isten akaratát kutatjuk, valamint a Szentlélektől kapott bölcsesség és tapintat nélkül lehetetlen eleget tenni ennek a felszólításnak.

                                                                Dr. Cindy Tutsch
az Ellen G. White Intézet
nyugdíjas társigazgatója
Egyesült Államok
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése