2015. június 3., szerda

Mai szakasz: Zsidók 10

A 10. fejezet arra hív bennünket, hogy fogadjuk el Jézus érettünk bemutatott áldozatát és hittel lépjünk be Isten jelenlétébe, „járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével” (22. vers).

Az első 10 vers arra emlékeztet bennünket, hogy a földi szentély áldozati rendszere csupán árnyéka (előképe) volt az igazi áldozatnak, amit Jézus ajánlott fel Istennek tökéletes engedelmességben. A 11-14 versekben arról olvasunk, hogy Jézus szolgálata azért volt eredményes, mert tökéletes áldozatot mutatott be, ellentétben a földi papok szolgálatával, akik folyamatosan olyan áldozatokat mutattak be, amelyek képtelenek voltak megtisztítani a lelkiismeretet. A 15-18. versek azt tanúsítják, hogy az új szövetség ígérete eltörli a régi áldozati rendszert, mivel az új szövetség Jézus áldozata által nyújt bűnbocsánatot. Ennek fényében a 19-től a 25 versig terjedő szakasz sürgető hívást intéz felénk, hogy járuljunk hozzá – közvetlen jelenlétébe – bizalommal, mert Jézus vére teljesen tisztára mosott bennünket. A 26-31. versek arra figyelmeztetnek, hogy akik visszautasítják Jézus szolgálatát és érettük bemutatott áldozatát, azok számára nincs más létező áldozat, ami bocsánatot hozhatna bűneikre. Csak egy ítélet várhat rájuk. Így a 31-39. versek arra buzdítják az olvasókat, hogy hitben lépjenek be Isten jelenlétébe, az üldöztetések és akadályok ellenére is, amelyek körülveszik őket ezen a világon.

Ez egy olyan lecke, amit nehéz megtanulni. Valahogy mindig mi szeretnék meghozni az áldozatot, valami ajándékot, vagy adományt, amely Isten előtt elfogadhatóvá tenne bennünket. A Zsidókhoz Írt levél azonban azt tanítja, hogy nincs olyan emberi áldozat, amely elég jó lehetne ahhoz, hogy megtisztítsa a lelkiismeretet. Nincs olyan emberi áldozat, amely elfogadhatóvá tehetne bennünket Isten előtt. Isten nyújtotta Jézusban azt az egyetlen áldozatot, amely egyedül képes valóban megtisztítani bennünket, kizárólag ez az az áldozat, amely elfogadhatóvá tehet bennünket Isten előtt. "Az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ád" (1 Péter 5:5).

Most arra hívlak benneteket, mindnyájunkat, hogy fogadjuk el Jézus áldozatát, Járuljunk Isten elé „bizalommal”, hit által „teljes bizonyossággal”, hogy mi is megláthatjuk annak a fénynek a sugarait, amely Jézus arcáról árad felénk.

Felix H. Cortez 
Andrews Egyetem
Hetednapi Adventista Teológiai Szeminárium
Egyesült Államok
Fordította: Liebhardt László


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése