2015. június 9., kedd

Mai szakasz: Jakab 3

Jakab rámutat arra, hogy hiába vannak tanítók és vezetők nagy tiszteletben a közösségben, ez nem jelenti azt, hogy nem fognak magasabb elbírálás alá esni, mint az átlagember. Sőt, az ő beszédük súlyosabb ítélet alá esik, mint másoké.

A nyelv olyan kicsi, és látszólag veszélytelen, de hatalmas pusztítást tud véghezvinni, ha nincs Jézus irányítása alatt. A nyelv tudja építeni egy személy jellemét, de rombolni is képes azt. Néhány szó egy életre tönkre tud tenni egy kapcsolatot. Ha engedjük az ördögöt, hogy irányítsa a szavainkat, embereket, gyülekezeteket, közösségeket idegeníthetünk el tőlünk. Egész háborúk robbantak ki néhány óvatlanul kimondott szó miatt.

Másrészről, a férfiak és nők hatalmas dolgokat vihetnek végbe, ha irányítják szavaikat. Kedves szavakkal állatokat lehet szelídíteni, betanítani. A szavak segíthetik a gyógyulást, érzelmi és lelki nyugalmat adhatnak az embereknek. A nyelv lehet undorítóan gonosz, szétszórva mérgező magvait mindenfelé. De lehet hasznos eszköz is a jóra, ösztönözhet és lehetővé teheti embereknek, hogy olyanok lehessenek, mint Jézus. Furcsa, de a bátorító és bosszantó szavak érkezhetnek ugyanazon ajak felől. Lehetséges, hogy édes és keserű víz folyik egyazon forrásból?

Ha megértjük, hogy János mit szeretne mondani nekünk, akkor alázattal használjuk a pozitív beszédet és viselkedjünk is úgy. Ezek a cselekedetek az életünk részévé válnak, mert Jézus Krisztus él bennünk. A mi tetteink ragyogjanak úgy mint a nap, mert a Fiú lakozik bennünk.

A mások felé érzett haragot Isten nem helyesli. Ellenkezőleg, ezt az eszközt az ördög használja, hogy megmérgezze mindazokat, akik kiejtik a haragos szavakat, és azokat is, akik hallgatják. Az ilyen viselkedés nem egyeztethető össze egy olyan kereszténnyel, aki Jézus Krisztus evangéliumát hirdeti. A gyűlölet, harag, irigység terjesztésének zavarodottság lesz az eredménye.

A bölcsesség, tisztaság, kedvesség, megszánás és türelem mind-mind a menny felé tartó emberek tulajdonságai. Ha megvannak bennünk a helyes viselkedés és hozzáállás alapjai, akkor elfogultság és képmutatás nélkül állíthatom, hogy egy nap látni fogjuk Jézust. Ezen a csodás napon az begyűjtetnek majd azok, akik a kedvesség, megszánás és béke megvait vetették el.

Robin Pratt 
Gyermekszolgálatok, és Családi Osztály
Carolina Egyházterület
Egyesült Államok

Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése