2015. június 6., szombat

Mai szakasz: Zsidók 13

A 13. fejezet a hallgatóság gyakorlati buzdításával zárja le a levelet. A szerző nem szárnyal teológiai magasságokba, nem értekezik arról, hogy Isten mit vitt végbe Jézusban, hanem gyakorlati tanácsokban kerekíti le gondolatait a gyülekezet számára, amelynek nagyon is szüksége van az útmutatásra. Ismeri őket jól.

A történetük hajnalán megtapasztalták Isten Igéjének jóságát, megízlelték a mennyei ajándékot és szívükbe fogadták a Szentlelket (Zsid 4:6). Hatalmas jeleknek és csodáknak voltak tanúi, valamint különböző csodatételeknek, amik megerősítették a hitüket (Zsid 2:4), minderre pedig a szenteknek való szeretetbeli szolgálattal válaszoltak (Zsid 6:10). Később azonban elvesztették a javaikat, üldözőik nyilvános szégyennek és megpróbáltatásnak tették ki őket a hitük miatt (Zsid 10:32). Némelyeket közülük börtönbe zártak, és nem is engedték ki (Zsid 13:2). Ezután jöttek a hamis tanítók (Zsid 13:9-10), valamint a pénz és a szex kísértése (Zsid 13:4-6). Mások elhanyagolták az ismeretben való növekedést (Zsid: 5:11-14), és a szívük tovább keményedett a bűn megtévesztő ereje által (Zsid 3:12-13).

A szerző azt állítja, hogy a kis dolgok is számítanak. Az 1-3. versek azt mondják, hogy a testvéri szeretet elengedhetetlen. A vendégszeretet Isten egyik eszköze, amit a mi áldásunkra használ, és a börtönben levők meglátogatása, az egyház testének tagjaiként, része a feladatunknak. A 4-6. versek a szex és kapzsiság kísértéséről szólnak. Olyanok ezek, mint a keserűség gyökerei, amelyek kezdetben kicsik, megnőve azonban keserű gyümölcsöt teremnek. A 7-17. versek arról szólnak, mennyire fontos odafigyelnünk a vezetőinkre, ami egy nagyon is szükséges üzenet ma, amikor a függetlenségre az érettség egyik jeleként tekintenek.

A vezetők segíthetnek felismerni a hamis tanításokban rejlő veszélyt és ahelyett inkább a reményre és a jócselekedetekre koncentrálni. A Zsidókhoz írt levél szerzője azzal a kéréssel zárja gondolatait, hogy imádkozzanak érte. Kifejezi, hogy úgy érzi, tiszta a lelkiismerete, mert mindenben helyesen igyekszik eljárni. Egy felhívással zárja a testvérekhez, hogy hallják meg az „intés szavát”. Azonban miközben ezt olvassuk, világossá válhat számunkra, hogy mi is azokhoz a „testvérekhez” tartozunk, és hogy nekünk is szükséges meghallanunk az „intés szavát” ma.

Felix H. Cortez
Andrews Egyetem
 Hetednapi Adventista Teológiai Szeminárium
Amerikai Egyesült Államok
Fordította: Kóczián Károly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése