2015. június 1., hétfő

Mai szakasz: Zsidók 8

Eddig a Zsidókhoz írt levél szerzője bemutatta azt, hogy Jézus nagyobb az Ószövetség legnagyobb szereplőinél. Jézus nagyobb az angyaloknál, aki uralkodik a nemzeteken (Zsid 1). Mint uralkodó, Ő a legnagyobb, mert legyőzte a gonoszt, akinek a halál volt a hatalma, és felszabadított bennünket (Zsid 2). Jézus hűségesebb, mint Mózes (Zsid 3), jobb nyugalomba vezet, mint Józsué (Zsid 4), és jobb papsága van, mint a lévita papoknak (Zsid 5-7). A legfontosabb érve a levélnek azonban az, hogy Jézus nagyobb közbenjáró, mint Mózes, mert Ő egy jobb szövetség közbenjárója (Zsid 8-10).

A szövetség egy olyan jogi eszköz, amely által a család előnyei alkalmazhatók arra, akik nem a családból valók. Így Jézus által Isten egy új szövetséget foganatosított, amely sikeresen visszavezetett bennünket a vele való családi kapcsolatba. Az Újszövetség két dolog miatt feljebb való: egy magasabb rendű áldozaton alapul és az igazi szentélyben, a mennyeiben történik a szolgálata. Más szóval, Jézus áldozata igazi bocsánatot tesz lehetővé (8-12. vers) és bejárást biztosít Isten saját házába, a mennyei szentélybe.  

Egy szót az Ószövetségről: nem volt hatékony, de nem azért, mert a szövetség hibás lett volna – a hiba az emberekben volt (8. vers). A gond az volt, hogy az emberek nem látták meg a szentély szolgálatok mögött Jézus szolgálatát, aki igazi megbocsátást hoz. Elfogadták a jelképet, de figyelmen kívül hagyták a valóságot, mint az a gyermek, aki inkább a dobozt választja, mint a játékot.

Ez azt jelenti, hogy még az új szövetség is hatástalan lehet számunkra. Az új szövetségben is vannak szertartások és gyakorlatok (keresztség, úrvacsora stb.). Ezek is hatástalanok lehetnek, ha eltévesztjük a rendeltetésüket. Az ima például hatástalan lehet, ha nem értjük meg (elfeledjük), hogy nem más, mint az a csodálatos előjog, hogy beléphetünk az Atya házába – a mennyei szentélybe – hogy beszélgessünk Vele.

Felix Cortez
Andrews Egyetem
Egyesült Államok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése