2015. június 5., péntek

Mai szakasz: Zsidók 12

A Zsidókhoz írt levél 12. fejezete kiteljesítő befejezése a 11. fejezet érvelésének. A történelem hősei a bizonyságok fellege, akik dicsérik és elismerik a hit legnagyobb példaadóját: Jézust. Ő a mi hitünk szerzője és bevégzője, mert élete és áldozata által lehetővé és jelentőségteljessé tette hitünket. Jézus hite nem csupán azon alapult, hogy Isten életet tud adni neki, hanem hitte, hogy életet tud adni nekünk az Ő halála által.

A 3-11. versek arra hívnak, hogy vegyük észbe alaposan Jézus példáját, és tanuljuk meg, hogy a hit győzelme egyedül fegyelem és hosszútűrés eredményeként érhető el. Ez nehéz lecke azok számára, akik a hitet valami gyors, bűvös dolognak gondolják. A 12-16. versekben a „keserűségnek gyökerére” figyelmeztet, amely felnövekedhet, és meggátolhat bennünket Isten kegyelmének elnyerésében, ahogy történt Izrael népének pusztai generációjával. A 18-24. versig terjedő szakasz szembe állítja az izraeliták tapasztalatát a Sínai-hegynél a miénkkel a Sion hegyénél.

A könyv szerint hit által megtapasztalhattuk Jézus trónra kerülését, pappá szentelését és az új szövetség megszületését a mennyei Jeruzsálemben, a Sion hegyénél. Így, míg az izraeliták félelemmel teltek meg a Sínai-hegynél, mi örülhetünk mennyei Urunk felmagasztaltatásának.

A 25-29. versekben zárja a gondolatsort intve, hogy figyeljünk arra, amit Isten a Fiú által mondott nekünk. Izrael népe nem engedelmeskedett a Sínai-hegynél, és nem léphetett be Kánaán földjére. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Jézust, aki a mennyei Jeruzsálemből szól hozzánk. Amikor Isten szólt, a Sínai-hegy beleremegett. Most, amikor Isten Ismét szavát hallatja a mennyei szentélyből, az egész univerzum megrázkódik majd, és csak az igazak lesznek képesek megállni és örökölni Isten országát (Zsoltárok 15:5; 16:8; 21:7; 62:2; 112:6)

Felix H. Cortez
Andrews Egyetem
Egyesült Államok
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése