2014. július 9., szerda

Mai szakasz: Ezékiel 12

Ezékiel próféta szolgálata szinte ugyanarra az időszakra esik, mint Dániel prófétáé. Mindketten a babiloni fogság idején dolgoztak. Míg Dániel államférfiként a babiloni udvarban maradt, Ezékiel a száműzöttek között élt, és közvetítette Isten üzeneteit. Ebben a fejezetben a próféta eljátssza Isten üzenetét. Figyelemfelkeltő, drámai üzenetet láthatunk, melynek célja a gondolkodásra serkentés és az üzenet jelentőségének felismertetése.  A zsidók közelgő végzetét láthatjuk még Júdában, és Sedékiás király elfogatása áll a látomás középpontjában. Ez a prófétai üzenet, mint máskor is, a nép intésére adatott, hogy felkészítse őket és figyelmeztesse: ne utasítsák el Isten üzeneteit. Miközben Ezékiel Babilonban figyelmezteti a foglyokat, Jeremiás (34:2-3) otthon, Júdában adja át az üzenetet Sedékiás királynak, miszerint a babiloniak eljönnek, és lerombolják Jeruzsálemet.

Ezékiel próféta az izraeliták lázadó természete miatt használja a drámai bemutatás módszerét. Elérték azt a pontot, amikor hiába van szemük, nem látnak, van fülük, mégsem hallanak. Elveszítették erkölcsi érzékenységüket, Isten figyelmeztető üzeneteivel szemben. A próféta ábrázolása tökéletesen beteljesedett, amikor Sedékiás király Riblában egy falba vájt nyíláson át próbált éjszaka elmenekülni, és Nabukodonozor király megvakíttatta (12:12). Bár ilyen kegyetlen sors várt Sedékiásra a babiloniak kezében, Isten kegyelme életben hagyta őt, és ahogy Jeremiás megígérte, békében halt meg és nem kard által (Jer 34:4-5). Sedékiás elfogása után a zsidók nagy része szétszóródott más népek közé. Viszonylag kevesen menekültek meg a fegyverek, az éhínség és döghalál elől, ami Jeruzsálemre következett. Ezáltal a nemzetek jobban megismerhetik Izrael Istenét (12:16.). Mindig van esély a maradék számára,  akik hűségesek maradnak Istenhez, hogy megmeneküljenek a büntetéstől, és bemutassák a világnak Isten szeretetét.

Az Ezékiel által átadott figyelmeztető üzenet bizonytalanságot és félelmet keltett a fogságban élő izraelitákban, megdöbbentette őket, és teljesen elveszítették a reményt. Egyesek azt mondták, hogy a próféta szavai csak sokára teljesednek majd, vagy, hogy az egész látomás téves. Isten azonban Ezékielen keresztül kijelentette, hogy a várható események bizonyosan bekövetkeznek, és a hamis üzeneteket prédikálók sem akadályozhatják azt meg.  Izrael házának bukása bizonyos volt, gonoszságuk miatt, és mert nem hittek az igaz próféták (Jeremiás és Ezékiel) üzeneteinek, hanem inkább hagyták magukat a hamis prófétáktól megtéveszteni. Ebben a fejezetben láthatjuk, hogy Isten ismételten, többször is figyelmezteti népét a közelgő ítéletre, arra, hogy az Ő szava bizonyosan beteljesedik.

Milyen tragikus látni, hogy Isten választott népe még az ítélet, és a babiloniak közelgő visszatérése ellenére sem fordul vissza Istenhez! A gonosz mindig megpróbálja hamis üzenetekkel megsemmisíteni Isten üzenetét, amiket szívesebben hallanak, és könnyen elfogadnak az emberek. Ha mi, mint Isten végső maradéka nem keményítjük meg szívünket, mint a régi Izrael, hanem megszívlelve Isten üzeneteit a mindennapi életünkben alkalmazzuk őket, akkor teljesíthetjük választott népének feladatát, hogy az evangéliumot az egész világgal megosszuk.

Roy Jemison Injety
Spicer Főiskola, India
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése