2014. július 3., csütörtök

Mai szakasz: Ezékiel 6

Különösképpen a nyugati embereknek könnyű figyelmen  kívül hagyni azokat a bibliai szakaszokat, amelyek a bálványimádásról beszélnek. Nehéz nekünk Izrael bálványimádását megértenünk, akik olyan helyen élünk, ahol az arany-, kő- és fabálványok nem mindennapi jelenségek. De kultúrától függetlenül mindnyájan ki vagyunk téve a bálványimádás kísértésének egyik vagy másik formájának. A mi bálványaink nem az Asera oszlopok körül találhatók és nem is a magaslatokon vannak. A mi bálványaink a pénz, a kapcsolatok, a szórakozás és a személyes kényelem körül forognak. Jobban értékeljünk azt, amit az emberek gondolnak rólunk,  mint amit Isten gondol rólunk. Lehet, hogy személyes értékünket a munkahelyen elért sikereink, vagy gyermekeink teljesítménye alapján határozzuk meg, nem pedig Jézus értünk kifizetett váltságdíja alapján.  A jólétet az ételben, a gyógyszerekben, a televízió képernyőjén, vagy valamilyen kézben tartható kommunikációs eszköztől várjuk inkább, mint a Golgota keresztjétől. Amíg életünk motorja szépen muzsikál, mint egy jól működő motor, addig elégedettek vagyunk, de amikor a dolgok egy rossz motorhoz hasonlóan kezdenek  el működni, visszatérünk bálványainkhoz azért, hogy jobban érezzük magunkat. Ha igazán őszinték vagyunk önmagunkhoz, nem nagy a különbség az akkori Izrael és a mi mai életünk között.   

Ezért, amikor Isten Izrael elleni ítéletéről olvasunk hasonló bűnökért, mint amilyeneket gyakran mi is elkövetünk, könnyen elbátortalanodhatunk és megijedhetünk. Isten hűséges ígéreteihez, hogy ítéletet és büntetést hoz azokra, akik elfordulnak Tőle és bálványokat imádnak. Isten nem akar elveszíteni minket. Ez az emlékeztető Ezékiel próféta könyvében bűntudattal és szégyennel tölthet el bennünket, de a fontos kérdés a következő: Mit teszünk a bűntudattal és a szégyenérzettel? Megkeményedhetünk Istennel szemben és folytathatjuk bűnös életünket, vagy megtörhet a szívünk bűneink miatt, így a Szentlélek visszavezethet Istenhez és megbékélhetünk Vele.

Isten ezt mondja Izraelnek: "De hagyok maradékot. Lesznek, akik megmenekülnek a fegyvertől, a népek közé szétszóródva az országokban" (Ez 6:8).

Ugyanúgy, ahogy Isten hűséges ahhoz, hogy ítéletet és büntetést hozzon, ahhoz is hűséges, hogy egy megtért népet és egy helyreállított maradékot hozzon létre. Ez a maradék azokból tevődik össze, akik tudatában vannak bűneiknek, de ahelyett, hogy elhallgattatnák bűntudatukat, ahelyett, hogy elrejtőznének Előle, és valamilyen más eszköz segítségével próbálnák helyreállítani lelki békéjüket, úgynevezett repedezett és üres kutaknál, az Élet Vizét keresik. Keresni fogod te is ma Őt?

Isten hű. Igen Ő hűséges abban, hogy véget vessen a gonoszságnak, és hűséges abban, hogy igazi szabadulást hozzon maradék népének. Ez egy nagyszerű hír! Ámen.

Dr. Eric Bates, lelkipásztor
Gulf States Egyházterület


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése