2014. július 16., szerda

Mai szakasz: Ezékiel 19

Ezékiel könyvének 19. fejezetében az író Júda uralkodóinak bukása, Júda népének fogságba vitele és a földek pusztulása miatt kesereg. Verses formában íródott, és két részre van osztva.

Az első rész (1-9. vers) Júda utolsó két királyának tragédiáját meséli el. A versek Júdát mint nőstény oroszlánt jelenítik meg, amint kölykeit neveli (2. vers). Az első „kölyök”, Joákház király apja, Jósiás halála után foglalta el a trónt. Összesen három hónapja uralkodott, mikor II. Nékó Kr. e. 609-ben elfogta és láncba verve vitte Egyiptomba, ahol fogságban halt meg (2Kir 23:31-34, Jer 22:11-12). A második „kölyök” vagy Jójákin volt, akit rövid, három hónapos uralkodása után hurcoltak el Babilonba i.e. 597-ben (2Kir 24:8-15), vagy Sedékiás, akit megvakítottak és bronz bilincsekbe verve Babilonba vittek Kr. e. 586-ban (2Kir 24:18-25:7).

A fejezet másik fele (10-14. vers) Júdát, mint népet gyászolja. Júdát egy nemes szőlőtőkéhez hasonlítja, a királyokat pedig annak termékeny vesszőihez. Azonban a szőlőtőke „kiszaggattaték Isten haragja által, [és] a földre vetteték” (12. vers), jelképezve ezzel a föld pusztulását és lakosainak deportálását Babilonba. A deportálások Júda utolsó három királyának uralkodása alatt történtek: (1)  Jójákim fellázadt Nabukodonozor, Babilon királya ellen, aki Kr. e. 605-ben felvonult ellene és elvitte fogságba Jeruzsálem népét a királyi család tagjaival és a nemesekkel együtt (Dán 1:3). (2) Jójákin, Jójákim fia babiloni fogságba került Kr. e. 597-ben: „és elhurcolta az egész Jeruzsálemet, összes fejedelmeit és minden vitézeit, tízezer foglyot” (2Kir 24:14) „és elvitte onnét az Úr házának minden kincsét és a király házának kincsét” (2Kir 24:13). (3) Sedékiás, aki Jójákin után uralkodott, szintén babiloni fogságba került a nép maradékával Kr. e. 586-ban (2Kir 24:18-25:7). Ez volt Júda utolsó bukása. A föld kietlenné vált, Jeruzsálem a templommal együtt leégett, a városfalakat lerombolták. Sedékiás király elhurcolásával pedig a dávidi királyi vonal véget ért.
  
Abban az időben, amikor Ezékiel a könyvet írta, Júda földjének teljes kipusztulása és Sedékiás király elmozdítása a trónról még nem következett be. Ha Sedékiás tanult volna elődjeinek hibáiból, és figyelembe vette volna Isten szavát, Jeruzsálem városa és a templom nem pusztult volna el (Jer 38:17). De makacs ellenállása Júda bukását eredményezte, és a királyság végét. Sohasem éri meg kitartani a bűn mellett, mert a vége mindig pusztulás.

Chawngdinpuii Chawngthu
Spicer Adventista Egyetem, India
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése