2014. július 17., csütörtök

Mai szakasz: Ezékiel 20

Ezékiel könyvének 20. fejezete azzal a képpel nyit, hogy Júda vezetői Ezékieltől érdeklődnek Isten felől, azonban Isten ezt megtagadja tőlük, mivel a vezetők szándékosan elutasítják, hogy az Úr útjain járjanak (1-4. vers). Isten ahelyett, hogy megválaszolta volna a feltett kérdést, melyért a vezetők felkeresték, egy olyan üzenetet adott nekik, melyen a fejezet hátralevő része alapul (5-44. vers).

Az üzenet első fele ismétlés Izrael történelméből Egyiptomtól az ígéret földjének elfoglalásáig; közben kiemeli Izrael népének lázadó hajlamát és Isten hűségét és jóságát Izrael elfordulásainak ellenére is (5-31. vers). A történet négy részből áll: (1) Egyiptomban (5-9. vers), (2) felnőtt generáció a pusztában (10-17. vers), (3) második generáció a pusztában (18-26. vers) és (4) Kánaánban (27-29. vers). Izrael, mint nemzet egyre előrébb haladva folyamatosan lázadozott Isten ellen. Két bűn emelkedik ki a többi közül: a bálványimádás és Isten szombatjának meggyalázása. Izrael hűtlen volt, bálványokkal szennyezte magát ahelyett, hogy teljesen odaszentelte volna magát Istennek. Megszentségtelenítette Isten szombatját, mivel nem értette meg, hogy a szombat megszentelése jelzi Istenhez való tartozását.

Az üzenet második fele Izrael hitehagyásáról szól Ezékiel idejéből, mely magába foglalja a megtisztítást és helyreállítást (30-44. vers). Isten népe nem volt kevésbé bálványimádó, mint amilyenek az elődeik voltak, hiszen ugyanazokat a bűnöket ismételték meg, beleértve azt is, hogy „átvitték fiaikat a tűzön” (lásd 31. vers). De Isten kiszabadítja őket a fogságból és könyörögni fog nekik szemtől szemben úgy, ahogyan már korábban is szembesítette dolgaikkal Izrael ősapáit a pusztában. Meg fogja tisztítani a bálványimádó és lázadozó népet, és megújítja szövetségét a megmaradtakkal (32-38. vers). A büntetések és tisztulás időszaka után Isten visszahozza a népet a különböző országokból – ahova szétszóródtak – arra a visszaállított földre, ahol igaz imádat lesz, és nem lesz újra bálványimádás (40-44. vers).

Izrael múltbéli és jelenbeli ismétlődő hitehagyásainak ellenére Isten még mindig hűséges hozzá. Sőt, nagyszerű tervei vannak a helyreállításra. Isten hosszú béketűrése és türelme az emberek felé jól látható abban, ahogy Isten viszonyult a lázadozó Izraelhez. Isten nem úgy fordul hozzánk, ahogyan megérdemelnénk, hanem szeretettel, mivel Ő maga a szeretet.

Chawngdinpuii  Chawngthu
Spicer Adventista Egyetem, India
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése