2014. július 11., péntek

Mai szakasz: Ezékiel 14

Ez a fejezet a lelki élet két fontos szempontjával foglalkozik, az imádsággal és Isten szavának meghallgatásával. E fejezet üzenete a véneknek és Izrael népének szól, akik ily módon próbálják Isten megelégedését kivívni. Úgy a vének, mint Izrael népe azonban nagyon is messze állt attól, hogy valóban meghallotta volna Isten szavát, vagy imádságban kommunikált volna vele.

A vének azzal a javaslattal jöttek Ezékielhez, hogy kérdezzék meg az Urat, miközben szívük bálványokkal és olyasmikkel volt tele, amik akadályozták őket Isten szavának meghallásában és elfogadásában. Bár szívük távol van Istentől, kifelé érdeklődést mutatnak Isten szava iránt. Az ilyen külsőségek nem tesznek képessé valakit Isten üzenetének valódi meghallására, csak a tiszta, aktív bűnöktől mentes szív lesz kész Isten szavát befogadni. Isten megmutatja állapotukra a megoldást: „Térjetek meg és forduljatok el bálványaitoktól, és minden utálatosságaitoktól fordítsátok el orcátokat” (14:6). Isten figyelmezteti a hamis prófétákat is a súlyos büntetésre, amiért népét elfordították tőle. Isten biztosítja népét, hogy ha bűnbánatot tartanak és visszafordulnak hozzá, akkor továbbra is az Ő népe maradnak és Ő az Istenük lesz (11. vers).

Izraelt utoléri bűneinek büntetése és a nemzet elpusztul. Ők azonban azt hitték, hogy egy igaz próféta imádsága segíthet elkerülni Isten büntetését. Ahelyett, hogy bűneiket megbánták és elhagyták volna, Izrael népe a saját elgondolása szerint szerette volna rendezni dolgait Istennel. Mindenkinek személyesen kell megvallania a saját bűneit, és magának kell bűnbánatot tartani, senki sem helyettesítheti őket, senkinek a jósága, vagy igazsága nem mentheti meg őket a büntetéstől.

Miközben Isten büntetése kitöltetik a bűnösökre, Ő megemlékezik a maradékról, az igazakról, akik hűségesek maradtak hozzá. Isten igaz népe lesz az élő tanú a többiek előtt arra, hogy miért kímélte meg őket, miközben a megátalkodottak elnyerik büntetésüket. Az Istenhez fordulás valódi vágyának nem csupán a külsőségekben, hanem belső változásban és a bűnök elhagyásában kell megmutatkoznia.


Roy Jemison Injety
Spicer Főiskola, India
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése