2014. július 10., csütörtök

Mai szakasz: Ezékiel 13

Isten népe küzdelmes helyzetbe kerül, amikor Ezékiel próféta átadja nekik Isten üzenetét, és még hamis próféták is támadnak, akik elfordítják lelküket az igazságtól. Láthatjuk, ahogy Isten könyörög népének, hogy hagyják el a hamisságot és hazugságaikat, amivel azt állítják, hogy Isten üzenetét szólják, pedig sohasem szólnak arról, hogy jót kell cselekedni, a résekhez állni és felépíteni Jeruzsálem falait, hogy megvédje őket az ütközet napján.

A hamis próféták könnyen felismerhetők békét hirdető üzenetükről, miközben mindenütt háború és gond van körülöttük. Izrael tetszését igyekeznek elnyerni felépített falaik bemeszelésével, s ezzel a hamis biztonság illúziójába ringatják a népet. Csupán hamis biztonságot nyújtottak, mert a széltől leomlottak a meszelt falak. A hamis próféták nemcsak becsapják az embereket, hanem az igaz prófétákat is megpróbálják lejáratni. Isten haragja és büntetése biztosan utoléri őket.

A hamis próféták és prófétanők hatásos vonzerővel bírnak, mint a mágikus zenekarok, elfátyolozott fej, hogy mások elhiggyék hazugságaikat. Lesben állnak, mint pusztító oroszlánok, keresve, kit nyelhetnek el. Isten azt mondja, ki fogja őket szakítani, nem folytathatják tovább a megtévesztést és megszabadítja gyermekeit, akiket csapdájukba csaltak. Nem tűri tovább a helytelenül cselekvőket és a hamis tanítókat, hanem megbünteti őket, amiért félrevezették Isten népét. A hamis próféták nem lehetnek Isten országának polgárai.

Ezek az izraeli állapotok az utolsó időkre emlékeztetnek minket, amikor a modern Izrael Sátán világának fogságában él. Ahogy Isten figyelmeztető üzeneteket küldött nekünk az utolsó napokra, úgy az ellenség is elküldi hamis prófétáit és tanítóit, hogy megtévessze Isten népét, még a választottakat is. Ez az üzenet arra is felhívja a figyelmet, hogy amikor a hamis próféták vonzó üzeneteikkel megjelennek, csak azok lesznek képesek ellenállni, akik szeretik Istent, és meg tudnak állni az igazságban a megtévesztéssel szemben. Isten üzenete azzal a bizonyossággal zárul, hogy Ő majd kiszabadítja népét a hamis próféták kezéből (13:23).

Roy Jemison Injety
Spicer Főiskola, India
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése